Wintertips!
Gedrag
Aanschaf en wennen
Nachthok
Voeding Kippengevaren
Het jaar door
Ei, leg en broeden
Kuikens en hun opfok
Ziekten
Ongedierte
FAQ
Tentoonstelling
Rasvereniging
Bio-industrie
Kippenforum
Zoek/Home

Voer, voerbakjes en dergelijke...

Het voeren van kippen is betrekkelijk eenvoudig. maar je moet eigenlijk eerst kijken naar de manier waarop je je kippen houdt, kippen in een ren moeten altijd voedsel tot hun beschikking hebben in de vorm van legkorrel of legmeel. Ik voer het liefste legkorrel aangezien kippen altijd morsen en dan korrels gewoon opeten, terwijl meel meestal vertrapt wordt en een vieze brij op de voerplaats geeft. Ik voer tegenwoordig scharrel-legkorrels van Garvo, dit bevat absoluut geen slachtafval of diermeel. Natuurlijk is scharrelvoer wel iets duurder, maar je eet de eieren toch zelf op? (Garvo diervoeders, te Drempt met landelijk dealeradressen, tegenwoordig ook 4kg verpakkingen premium kippenvoer verkrijgbaar bij o.a. Welkoop en Boerenbond, zie www.garvo.nl/kippen)

Het voeren van loslopende kippen is een ander verhaal en dan bedoel ik met loslopend echt elke dag de hele dag loslopend op een hele ruime kavel (dus niet in een tuintje) waar ze de compost- en/of mesthoop kunnen bestormen en zo aan de nodige insecten en dus voedingsstoffen kunnen komen. In dit geval kun je legkorrel/meel gerust achterwege laten. Een paar handen gemengd graan volstaat dan. Toch kan het beslist geen kwaad in de winter wat legkorrel bij te voeren omdat insecten dan schaars zijn een kip dan met wat legkorrel zijn of haar voordeel kan doen.

Zelf gebruik ik de in de handel zijnde grijze "duivendrinktorentjes" (zie foto) om de korrel in te geven. Dat zijn grijze, kunststof "huisjes" bestaand uit een ronde cilinder met rondom 4 of 5 gaten waar de kippen de kop doorsteken om de korrels te pakken. Bovenop de cilinder zit een los puntdakje. Als je deze onder een tafeltje of andere droge plek zet worden de korrels vrijwel nooit nat. Nat voer beschimmelt snel en moet je meteen weggooien.
Belangrijk is om eet- en drinkplaatsen zo droog en schoon mogelijk te houden. Plaats de drinktoren of drinkschaal op een terrasje van stenen. Gemorst water loopt makkelijk weg en de kippen zullen niet zo snel op zo'n verhoging mesten. Ook is dit makkelijk te ontsmetten met bijvoorbeeld Halamid (drogist, landbouwwinkel). Een drinktoren is altijd beter dan een schaal, er valt niet zo snel mest van kippen of andere vogels in.

Voer en water containertjes
Links een "eethuisje" en rechts een drinktorentje

Vele ziekten worden verspreid via kippenmest, houd de boel daarom schoon en vooral droog. Het is zaak al het kippenvoer muis- en ratvrij op te bergen aangezien kippen ziek worden van het eten van muizenkeutels en muizen ook verspreiders van Salmonella zijn! In het belang van je eigen gezondheid dus! Overigens is het verstandig alle eieren, dus eieren van je eigen kippen maar ook die uit de winkel, hard te koken of goed door te bakken en in geen geval rauw te eten zoals in zelfgemaakte mayonaise of sommige sauzen.

's Middags voer ik gemengd gebroken graan en wel 4133 Scharrelgraan zonder gerst van Garvo. Dit graanmengsel is niet zo grof en bestaat uit vele soorten graan, maïs en zonnebloempitten (zie www.garvo.nl/kippen en klik onderin op ‘Overige Garvo kippenvoeders’) .
Vele merken kippengraan bestaan vooral uit gerst, iets dat door de kippen niet zo graag gegeten wordt. Dit zijn vrijwel altijd de goedkoopste graanmixen, het resultaat is dat je uiteindelijk al die in de tuin of ren opgeschoten gerst ook nog eens zelf moet wegschoffelen.
Ik strooi graanvoer altijd in de buurt van het hok, maar het is ook handig om de kippen in het nachthok of de ren te krijgen. Is het erg nat weer of ligt er sneeuw, dan doe ik het graan in wat van die grote ronde onderzetschalen voor plantenbakken (tuincentrum).

Voorts is het verstandig om altijd een bakje (bijvoorbeeld een oude bloempot) kippengrit in de buurt van het hok te hebben staan. Kippen hebben geen tanden en vermalen met behulp van steentjes het voedsel in de spiermaag.Ook wordt van kippengrit kalk opgenomen wat de schalen van de eieren mooi stevig maakt. Extra kalk kan ook helpen "windeieren" te voorkomen. Dat zijn eieren die de schaal missen. Deze eieren worden snel stukgetrapt en maken dus een bende in het hok en kunnen de kippen aanleren om eieren kapot te pikken en lekker zelf op te peuzelen. Daar kom je dan aan met een leeg mandje voor de eitjes en in je hoofd het idee om een lekkere scharrelomelet te gaan maken.... hebben ze het zelf opgegeten!Om het eten van eieren weer af te leren kun je even kijken bij mijn pagina met veel gestelde vragen, daar staat een stukje hoe je het ze weer af kunt leren, maar voorkomen is beter dan genezen!

In het najaar als de kippen in de rui gaan is het verstandig om extra vitaminen en mineralen bij te voeren.Kijk eens bij de landbouwwinkels voor de voordeligste verpakking.

Kippen zijn gek op gesneden groente, rijst en brood. Alles wat je je kippen voert moet zo vers zijn dat je het zelf nog wel op zou durven eten. Bedorven of verlepte etenswaren kunnen je kippen diarree bezorgen, en dan kunnen ze een behoorlijke tijd ziek blijven (of erger) en zullen ze zeker geen eieren leggen.Voer dit soort snacks altijd in een oude schaal of pan en haal het na een uurtje weer weg en gooi het in de biobak.

Voer geen vers brood maar (niet teveel) oud brood, vers brood kun je even in de oven doen, dan is het zo oud. Vers brood veroorzaakt vaak diarree.Geef geen vis, vlees of vleeswaren, dat scharrelen ze zelf wel op en wat is er nu verser vlees dan een zelf uit de grond getrokken worm. Vooral vis kan de eieren een eigenaardige smaak geven. Voer ook nooit gekruide, gezouten of gesuikerde etenswaren. Ook geen nasi goreng, daar zit reuzel, ham en zout in en dat is beslist geen kippenvoer.

Water moet ALTIJD schoon en vers beschikbaar zijn. Zie de pagina "de kip het jaar door" voor tips over het water indien het vriest. Is het erg warm zet dan meerdere drinktorentjes of schalen water neer. Een kip die gebrek aan water heeft houdt onmiddellijk op met leggen en zal snel verzwakken.

Kijk eens rond op het kippenforum in het onderdeel Voeding etc voor véle onderwerpen hierover! Klik.


Naar boven