Wintertips!
Gedrag
Aanschaf en wennen
Nachthok
Voeding Kippengevaren
Het jaar door
Ei, leg en broeden
Kuikens en hun opfok
Ziekten
Ongedierte
FAQ
Tentoonstelling
Rasvereniging
Bio-industrie
Kippenforum
Zoek/Home

Huisvesting van kippen

Het nachthok kan een prachtige replica zijn van een huisje aan de Zaanse Schans of een van sloophout in elkaar geflanst hok, de kip maakt dat echt niets uit. Belangrijk is dat het absoluut tocht- en vochtvrij is en dat het makkelijk kan worden schoongehouden. Hou rekening met de zitstokken, deze moeten aangepast zijn aan de grootte van de kip.

zitstok

 

Zo hoort een kip op een zitstok te zitten, dus niet op ronde bezemstelen en zonder scherpe randjes.

Plaatje valt me nog mee.. ik heb het zelf getekend ;)

Alle zitstokken moeten op gelijke hoogte worden aangebracht om vechtpartijen te voorkomen, aangezien elke zichzelf respecterende kip op de hoogste stok zal willen zitten.

Belangrijk is dat je het gehele hok in elkaar schroeft in plaats van spijkert of op zijn minst als ondersteuning van de spijkers schroeven gebruikt. Mooi zijn de zwarte zelfschroevende spaanplaatschroeven die je niet voor hoeft te boren.
Met een (geleende) accuschroevendraaier of boormachine met schroefbit ben je zo klaar... Een vos trekt een (vooral een wat ouder) hok dat gespijkerd is uit elkaar, tenminste.... bij ons heeft hij dat wel gedaan. Genoemde schroeven zijn niet duur en je slaapt er beter van....

De bescherming tegen de vos valt en staat met de toestand van de deur van het hok. Als afsluiting gebruiken wij hier dekenkistsluitingen met een musketon als beveiliging. Per deurtje minstens drie scharnieren. Alles kun je in bouwmarkten vinden, neem niet de allerlichtste uitvoering! Denk ook om wat ventilatie, kippen geven veel warmte af en ook moet er voor zo min mogelijk condensvorming gezorgd worden.

Nogmaals, een vos is net zo sterk als een middelgrote hond en heeft de hele nacht de tijd om het hok te "kraken"!
Bekijk je werk dus kritisch.

Links onder de zitstok zie je twee pootjes
van een vos die klem is komen te zitten
in het kippenschuurtje van mijn buren.

vos

Dezelfde vos iets dichterbij..

Beide foto's gemaakt door L.Vuister

De afmetingen van een nachthok zijn afhankelijk van de portemonnee en de beschikbare ruimte. Per kip moet je op zo'n 15 tot 20 centimeter zitstok-ruimte rekenen, reken dit eerder iets ruimer dan krapper.

Een eenvoudig hok van 1 vierkante meter kan al plaats bieden aan vijf krielkippen die overdag dan loslopen of je moet er zelf een ren aan vastmaken. Ik heb eens van pallethout een hok gemaakt van deze afmeting. Het deksel is tevens een klep van pallethout met een plastic golfplaatje erop. Door de klep te openen kun je eieren uithalen en het hok schoonmaken door gewoon in deze "kist" te gaan staan en het oude strooisel eruit te scheppen. De zitstok is uitneembaar en dient om de klep open te houden tijdens werkzaamheden. De binnenkant van het hok is met triplex naadloos afgewerkt met kit in de hoeken en daarna met latex wit gemaakt.
De ingang voor de kippen is 20 cm breed en 30 cm hoog en de sluiting is ook alweer een kleine pallet die met dekenkistsluitingen aan de zijkant van het hok wordt dichtgemaakt. Bij een transportbedrijf kun je proberen van deze gebruikte pallets te kopen je moet dan niet van die hele grote zware pallets hebben maar zo'n middenslag, je haalt alle planken los en schroeft deze dan opnieuw naast elkaar.
Met het hang- en sluitwerk heeft dit hok maar zo'n € 75,00 gekost terwijl de vos er absoluut niet in kan.

Het hok wordt geplaatst met de opening naar het Zuidoosten, zodat invallende regen en wind de minste kans krijgen. Een afdakje voor de ingang is natuurlijk altijd heel mooi. Daar kun je het voerbakje neerzetten en de bodembedekking van het hok wordt minder nat. Zorg ook dat een hok niet op een lage plek op het terrein wordt geplaatst zodat het regenwater juist naar het hok toeloopt.

Als strooisel gebruik je het beste houtkrullen of nog beter hennepstrooisel, een lat als drempel voor de uitgang zorgt ervoor dat het strooisel niet zo gauw uit het hok waait.

Ouderwetsch kippenhok

Een klassiek kippenhok met links twee Hollandse Kuifhoenders en rechts een parelhoender. Zie mijn nieuwe pagina over parelhoenders. Links achter de kippen een drinktorentje en rechts voor de ingang een voederbakje dat opgehangen kan worden.

Een hok compleet kopen of als bouwpakket.

Bij tuincentra zoals Intratuin of Welkoop- en Boerenbondwinkels zijn ook wel hokken te koop. Ze zijn wel aan de krappe kant en de stevigheid laat ook te wensen over. Ze zijn absoluut niet bestand tegen de vos dus zul je eerst wat aan het hang- en sluitwerk moeten doen en al het gaas goed moeten bekijken op stevigheid en vooral dat het goed aan het hok vastgemaakt is. Meestal wordt het geniet, en dat is gewoon niet voldoende bescherming tegen een vos. Ook is de bodem van de ren meestal niet met gaas bespannen zodat je dat ook nog eens moet aanschaffen en bevestigen. Er zijn ook hoge modellen te koop die zo omwaaien, ik was daar toevallig zelf een keer getuige van bij Intratuin....

Even zoeken in Google naar de trefwoorden kippenhok of kippenhokken zal wel het eea opleveren aan leveranciers.

Kijk ook eens rond op het kippenforum in het onderdeel Huisvesting, voor vele foto's en onderwerpen over Huisvesting! Klik


Naar boven