Wintertips!
Gedrag
Aanschaf en wennen
Nachthok
Voeding Kippengevaren
Het jaar door
Ei, leg en broeden
Kuikens en hun opfok
Ziekten
Ongedierte
FAQ
Tentoonstelling
Rasvereniging
Bio-industrie
Kippenforum
Zoek/Home

Wintertips

Wat nu te doen met water en voer en houden kippen wel van sneeuw?

Water
Op onderstaande fotootjes zie je de bekende kippendrinkbak en de verwarming dat daarbij hoort. Het flexibele uiteinde van de verwarming leg je in het rode drinkgedeelte van de drinkbak in het drinkgootje. Zorg, net zoals op de foto, dat het verlengsnoer goed beschermd is tegen spatwater door deze in een speciale beschermhuls te doen. Deze huls is overal te koop (tuincentrum, bouwmarkt). Deze huls is wel spat- en regenwaterdicht maar niet echt waterdicht.. dus zorg dat hij niet in een plas komt te liggen. De verwarming is te koop bij winkels zoals Welkoop en Boerenbond en ook wel bij goed gesorteerde dierenwinkels. Ze kosten ongeveer 10 euro.

Dinktoren + Verwarming en spatwater afsluiter

Is het niet mogelijk om een verwarming aan te sluiten dan 's ochtends het drinktorentje vullen met lauw water. Probeer dit meerdere keren per dag te doen als het overdag ook vriest. Zet het torentje ergens waar zon komt, zelfs in de winter zorgt de winterzon nog wel voor wat warmte, dus bevriest de zaak minder snel.
Gooi 's avonds het water weg en hou de drinktorentjes op een vorstvrije plaats. Als je de torentjes buiten laat staan heb je 's ochtends veel werk om het ijs eruit te krijgen en je loopt de kans dat het plastic barst door de kou. Voeg niets toe aan het water zoals zout (NOOIT doen) of antivries (giftig!). Is het echt niet mogelijk om meerdere keren per dag water te verstrekken dan kun je suiker aan het water toevoegen, maar liever niet want van suiker (net zoals zout) krijgen ze weer meer dorst. Maar als het helemaal niet anders kan.. dan moet het maar. De dosering is ongeveer 50 gram suiker per anderhalf tot twee liter water.

Doe geen echt warm water in het torentje omdat dat waterdamp geeft die zich op de lellen en kammen van de kippen vastzet en zo voor bevriezing van deze onderdelen zorgt. Je kunt bijvoorbeeld van een oude jute zak oid een "muts" maken voor het drinktorentje, dan koelt de boel minder snel af.

Gebruik NOOIT metalen drinkbakjes/pannetjes in de winter.. een dier kan heel snel aan het koude metaal vastvriezen. Probeer het zelf eens met vochtige handen op de knop van de keukendeur (aan de buitenkant) als het echt goed vriest.. je voelt dat je meteen vrijwel vast komt te zitten aan het metaal. Stel je voor dat je kip, maar ook hond, kat of andere vogels vast komt te zitten aan de metalen bak...

Voer
Zorg voor onbeperkt legkorrel/meel en voer ruim gemengd graan. Geef geen vetbollen of ander voer voor wilde vogels. Maak de ren, de omgeving van het hok en/of een pad naar de voer- en drinkplek (bij loslopende kippen) zoveel mogelijk vrij van sneeuw. Kippen houden er niet van om door de sneeuw te waden. Sommige kippen blijven zelfs liever in het hok dan door de sneeuw te lopen en zullen zo verhongeren/verdorsten terwijl de voer- en drinkplek in het zicht ligt!
Kijk bij rassen met voetbevedering of zich geen ijs tussen de veren en tenen heeft vastgezet. Probeer dit met een föhn los te krijgen en zet de kip daarna even in het hok. Zet hem/haar niet gelijk terug in de sneeuw want de warme voeten zorgen dan weer voor smelten en opnieuw vastzetten van ijs. Kippen/hanen met grote kammen en lellen kun je tegen vorst beschermen door de kammen en lellen in te vetten met uierzalf of vaseline (drogist). Bij deze werkjes is het handig om dit even met z'n tweetjes te doen.

Zorg voor ventilatie in het nachthok. Een hermetisch afgesloten hok zorgt ervoor dat zich condens uit de uitgeademde lucht afzet op de kippenkammen en lellen zodat deze sneller bevriezen. Kippen kunnen heel goed tegen kou dus verwarm het hok niet, het temperatuursverschil tussen binnen en buiten is dan te groot zodat de kippen het buiten koud krijgen. Zorg dat het niet tocht in het hok, tocht zorgt voor een continue ijskoude stroom lucht die de kippen teveel afkoelt, zodat ze kou vatten. Raap zo mogelijk meerdere keren per dag de eieren anders zullen ze stukvriezen en zo voor een bende in het hok zorgen en de kippen kunnen ze opeten. Hebben ze eenmaal geleerd dat eieren een smakelijke hap zijn dan is dat erg moeilijk weer af te leren!


Naar boven