Wintertips!
Gedrag
Aanschaf en wennen
Nachthok
Voeding Kippengevaren
Het jaar door
Ei, leg en broeden
Kuikens en hun opfok
Ziekten
Ongedierte
FAQ
Tentoonstelling
Rasvereniging
Bio-industrie
Kippenforum
Zoek/Home

Tentoonstellingen

De tentoonstellingen vinden plaats in het najaar en de winter. De kippen zijn dan door de rui heen en zijn op hun mooist.

Als je nog nooit op zo'n tentoonstelling bent geweest is dat een eigenaardige ervaring, meestal komt je een golf van gekraai en gekakel tegemoet, vermengd met een enkele eendesnater of ganzegak. Meestal puilt de afgehuurde gelegenheid uit van de konijnen, kippen, duiven, eenden, ganzen, kalkoenen en fazanten, maar ook cavia's en kleurmuizen of ratten zijn vaak van de partij. Het kan echt een middagje uit zijn.

 

TT

Tentoonstelling Ornithophilia in Utrecht, september 2000

Vaak zijn er dieren te koop, dan hangt er een kaartje bij de kooi met de tekst "te koop" erop en ook staat daar de (vaste!) prijs op en ook welk dier het betreft. Soms gaan er meer dieren in een koop, zoals bij een trio kippen. Weet je zeker dat je zo'n dier wilt kopen, dan haal je het kaartje bij de kooi weg en ga je daarmee naar het secretariaat. Daar betaal je en krijg je een afhaalbewijs. Informeer wanneer je het dier kunt afhalen, want je kunt het dier vrijwel nooit direct meenemen. Andere mensen hebben ook betaald om de dieren te zien en dan moeten natuurlijk wel alle kooien bemand blijven tot aan het einde van de tentoonstelling. Is het een meerdaagse tentoonstelling, dan kun je pas op de laatste dag afhalen! Kom je van ver en wil je niet twee keer reizen, laat het kaartje dan hangen, dan kan iemand anders het dier kopen. Vergeet bij het afhalen niet iets mee te nemen om de kippen in te doen!

Boven de kooien hangt het verslag van de keuring, daarop is te lezen wat goed of fout was volgens de keurmeester en welk predikaat het dier heeft gekregen. Op het kaartje staat nog meer info, zoals ras, geslacht, kooinummer, fokkersnummer en hoe oud de kip is. Staat er vrouw/jong dan is het een hen van het voorgaande seizoen. Staat er vrouw/oud dan is zij dus ouder op de ring kun je zien hoe oud. Nu is dat bepaald geen ouwe aftandse soepkip, anders zat ze niet in een tentoonstellingskooi! Want voor elke ingezonden dier moet de fokker betalen, dus iets waarvan hij/zij weet dat het niets is zal dus niet gauw worden ingezonden. In de tentoonstellingscatalogus die je ter plekke kunt kopen staan alle namen en adressen van de fokkers, dit kan je dus voor een paar piek een schat aan adressen opleveren! En buiten dat sponsor je ook nog de vereniging die het organiseert. En het kost echt wat om het een en ander te organiseren!

Ring

Elke tentoonstellingskip moet een ring omhebben.

Ring
Beoordelingskaartje

Dit is de beoordelingskaart van een van mijn Lakenvelders.
(Klik op het kaartje om het groter te zien.)

Dwars op de ring staat het jaar waarin de kip geboren is, de ring kan namelijk alleen als kuiken worden omgedaan en is op een gegeven moment bij het groter worden van de kip niet meer af te schuiven. De ring gaat dus het hele kippenleven mee. Gaat de ring stuk dan kan de kip niet meer naar tentoonstellingen worden ingezonden. Elke kip op de tentoonstelling moet een ring omhebben. De ringen hebben elk jaar een andere kleur.
Voorts staat er een uniek nummer in zodat geen tweede kip in Nederland van dat jaar hetzelfde "kip"nummer heeft.

In de oude ringen die ik heb staan ook ook de initialen FK (Federatie Kleinvee), maar misschien is dat wel weer veranderd.

Ben je niet van plan met je kippen naar een tentoonstelling te gaan dan kun je de ringen beter verwijderen en desnoods vervangen door van die gekleurde plastic klikringen (Welkoop winkels).
Er gebeuren nog wel eens ongelukjes met de fokkersringen zoals blijven haken en ik heb zelfs vernomen dat een haantje zichzelf ondersteboven had opgehangen aan de ring aan het gaas. Door stress heeft hij dat niet overleefd.

De grootste tentoonstellingen zijn de Nationale en Open tentoonstellingen. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de andere tentoonstellingen niet het bezoeken waard zijn! Vooral als het dichtbij is kun je er een gezellig uurtje doorbrengen en wat kippen kontakten opdoen en misschien wel mooie kippen kopen!

Meer info is te lezen op het Kippenforum bij Tentoonstellingen en Resultaten en het rooster voor de te houden kippenevenementen in Nederland, België en Duitsland..


Het Nederlands Pluimvee Museum

Ook leuk om kippen te kijken is het Nederlands Pluimvee Museum,dat eindelijk een nieuw onderkomen heeft (in Barneveld natuurlijk, aan de Hessenweg 2A, telefoon 0342-400073). Als je eens in de buurt bent moet je daar echt eens gaan kijken. Je kunt er in een lokaal in oude veilingbanken zitten van de eierveiling, kompleet met veilingklok en er is van alles te zien over broedmachines en allerlei andere zaken die met kippen of eieren te maken hebben.

Maar er zijn ook de volgende Nederlandse kippenrassen in de ren te bewonderen: Assendelfts Hoen, Barnevelder, Brabander, Chaams hoen, Drents hoen, Fries hoen, Groninger meeuw, Hollands hoen, Hollands Kuifhoen, Kraaikop, Lakenvelder, Nederlands Baardkuifhoen, Nederlandse Uilebaard, Noord-Hollands hoen, Twents hoen, Welsumer, Eikenburgerkriel, Hollands kriel en de Sabelpootkriel. Men denkt erover om ook Nederlandse eendenrassen te gaan huisvesten.
Genoeg te beleven dus daar in Barneveld!
Naar de site van het pluimvee museum.


Naar boven