Gevaren die een kip zoal bedreigen:
Allerlei gevaren bedreigen een kip zodra ze overdag buiten losloopt.
Misschien zijn er dingen waar je niet een 1-2-3 aan denkt zoals:
- de regenton, deze moet met een deksel of gaas worden afgedekt.
- de vijver; heeft deze scherp aflopende randen, plaats er dan een plankje in. Ook als de ijslaag weer gaat ontdooien en zwak wordt is de vijver levensgevaarlijk voor kippen. Eenmaal door het ijs gezakt komen ze er niet meer uit. In de zomer kunnen ze door de vele waterplanten denken dat ze er overheen kunnen lopen.
- de weg; sommige kippen wippen zo over de heg of hek de straat op. Vaak is een lijntje van paktouw boven heg of hek al voldoende om ze tegen te houden. Op paktouw kunnen ze niet zitten. Zorg dat voor of achter een heg kippengaas is zodat ze niet onder de heg doorkunnen. Neem in dit geval geen kippen die goed kunnen vliegen zoals Hollandse Hoenders en Lakenvelders.
- de auto; sommige kippen zitten graag onder de auto, vooral als het regent. Hou hier rekening mee en kijk even onder de wagen als je weggaat.
- allerlei vloeistoffen zoals bijvoorbeeld antivries en motorolie. Kippen drinken van alles en zullen dit vaak niet overleven.
- muizen- en ratten gif. Kippen zullen de korrels zonder meer opeten. Ook dode muizen worden door loslopende kippen wel eens aangepikt en opgepeuzeld! En als deze gevuld zijn met gif......
- giftige planten: vogels kunnen (met mate!) heel goed tegen giftige bessen en zaden. Toch is het verstandig kippen die pas de vrijheid hebben gekregen om los te lopen weg te houden bij planten met giftige bessen of zaden (zoals Gouden Regen). Door een tijdje deze plekken met wat gaas af te zetten voorkom je dat ze als gekken de zaden/bessen oppikken. Zodra de kippen gewend zijn om los te lopen en van alles op te pikken kun je het gaas beetje bij beetje weghalen.
- let bij planten vooral op aardappelloof! Dat is bij kleine hoeveelheden al giftig voor mens en dier (dus ook voor geiten, konijnen etc).
- opsluiting; kasten, schuurtjes en garages zijn plekken waar een kip zich per ongeluk laat opsluiten.
- andere dieren. Zorg ervoor dat honden niet vanaf de straat bij je kippen kunnen komen en houdt op visite komende honden goed in de peiling. Als kippen gaan fladderen zijn ze voor een hond een prachtige prooi.
- (kleine) kinderen; een kip kan er nogal robuust uitzien, zij is het niet! Het gebeente van een kip is fragiel uitgevoerd en een aanrijding met een driewieler overleeft een kip vaak niet.
- roofvogels. Vooral in het late najaar zijn jonge roofvogels nogal eens overmoedig en proberen zij een kip te slaan. Zorg zo mogelijk voor wat struiken in de buurt van het hok. Als er kuikens zijn is er natuurlijk altijd gevaar van roofvogels, maar ook van eksters en kraaien. Katten willen dan ook wel eens een poging wagen.
- nertsen. Vlakbij ons is een nertsenfokkerij en hier ontsnappen dan ook regelmatig nertsen. Deze dieren zijn niet bang voor mensen en zullen je dan ook gewoon negeren en je kippen of konijnen pakken. Bij mij heeft zo'n nerts drie jonge konijnen gedood en hun moeder de ogen uitgebeten. Daarna had hij een roodpatrijs Wyandottekippetje te pakken. Ik trok voorzichtig aan de ene kant van de kip, de nerts aan de andere kant. Uiteindelijk liet hij toch los. Later hebben wij de nerts gevangen en, aangezien niemand (asiel, politie, dierenbescherming) wist wat we met hem aanmoesten, hebben we hem helaas maar naar de nertsenfarm teruggebracht....
- de vos. In de zomer van 1998 heeft deze overdag (!) en soms vlakbij de keukendeur kippen gepakt. Nadat vijf hennen en een Wyandotte-haan waren meegenomen hebben wij rondom het gehele terrein (6000mē) gaas gezet van 1 meter hoog waardoor het voor de vos onmogelijk was een verrassingsaanval vanuit de struiken te doen. Nadien is er nog een hennetje overdag gebeten, maar de vos heeft haar niet kunnen meenemen. De kip heeft het na twee weken ziek zijn (shock) toch nog overleefd! Dit was ons tot nu toe nog nooit overkomen. Ook de buren werden door deze vos geteisterd. Later hoorden wij dat er een vos was overreden en nadien is het rustig geweest (klopklop...).
- ontwormmiddelen voor vee. Soms worden deze in korrelvorm verstrekt. Kippen eten gemorste korrels op. Dit is niet bevorderlijk voor een kip en ook niet voor je eieren. Heb je andere dieren zoals geiten, paarden etc. geef deze dan 's avonds in de stal hun wormenkuur en haal de volgende ochtend de mest uit de stal en gooi deze niet in de tuin of op de mesthoop. Ontwormmiddelen die de kip binnen kan krijgen via de mest zijn in grotere hoeveelheden dodelijk! Ontwormmiddelen met bijvoorbeeld Ivermectine blijven maar liefst 28 dagen in het kippenlijf. In die periode kun je de eieren (of de kippen) niet eten!
- ringen om de poten. Het is mij nu al enkele keren gebeurd dat er door de ringen van de fokker ongelukjes zijn gebeurd of dat die erger afliepen als zonder ring. Een keer is een kip in een braamstruik blijven hangen en zat ze met haar ring muurvast! Een andere keer was een kip ergens klem komen te zitten en was de ring vervormd en knelde haar poot af. Deze kip heeft twee weken in een doos gezeten met een lamme poot, het geneest zeer langzaam. Eigenlijk kun je de ringen dus beter met een tangetje doorknippen en verwijderen.
Laat je niet ontmoedigen door alles wat hier boven staat, generaties zijn opgegroeid met loslopende kippen en ja, af en toe zal er eentje sneuvelen. Maar dat is nu eenmaal een (natuurlijk) risico. Je kippen scharrelen wel lekker rond op zoek naar een wormpje of iets anders, en dan zo'n heerlijk stofbadje.... de kippen hebben gewoon een goed leven!
Naar boven