Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Wyandotte

Geschiedenis

De Wyandotte is ontstaan in Amerika in de staat New York uit o.a. kruisingen van zilveren Sebrights en witte Cochins. Zij stonden bekend onder verschillende namen; Sebright, Amerikaanse Sebrights en Sebright Wyandottes. Later werden zij Wyandotte genoemd, naar een indianenstam, in 1873 werden ze opgenomen in de USA Standaard of Perfection. In 1905 waren er al acht kleurslagen bekend en vanaf het begin van twintigste eeuw werd de Wyandotte wereldwijd verspreidt en zijn er in verschillende landen diverse kleurslagen ontstaan. De krielen ontstonden ook in Amerika aan het begin van de 20e eeuw. Tegenwoordig is de Wyandottekriel één van de populairste raskippen met een grote speciaalclub. 

Beschrijving

Een middelzwaar hoen met ronde vormen, de bevedering draagt extra bij aan die rondingen, de borst is ook diep en rond. De kop is rond, klein en heeft een lage rozekam. Het gezicht is helderrood, evenals de oren en kinlellen, de ogen zijn roodbruin. Het middellange lichaam heeft een korte staart die gedragen wordt onder een hoek van 30-40 graden. De staart heeft van achteren gezien een omgekeerde V-vorm. De middelgrote vleugels liggen niet te strak tegen het lichaam aan en zijn iets schuin naar beneden gericht. De kleur van de poten en tenen is overwegend warmgeel. Het gewicht van de haan bedraagt 4 kg en voor de hen 3 kg bij de krielen is dit 1200 en 1000 gram. 

Kleurslagen

Zilver zwartgezoomd, goud zwartgezoomd, geel witgezoomd, goud blauwgezoomd, wit, zwart, blauw, buff, rood, gestreept, zwart witgepareld, meerzomig patrijs, meerzomig zilverpatrijs, columbia, buff columbia en columbia blauwgetekend. Bij de krielen naast deze kleuren ook nog meerzomig blauwpatrijs, meerzomig roodpatrijs, buff columbia blauwgetekend, roodporselein, zalmkleur en zwartbont. 

Eigenschappen 

Wyandottes zijn geharde, gezellige en vertrouwelijke dieren. Zij zijn vriendelijk van aard, rustig en eenvoudig handtam te krijgen. De vlieghoogte bedraagt slechts 1 meter en zij kunnen zowel loslopend als in een ren gehouden worden. De eiproduktie van de hennen ligt rond de 180 lichtbruine eieren per jaar. Het is een ras dat goed broeds kan worden en de kloeken zijn dan doorgaans betrouwbare moeders.

© Copyright Joke Osinga


Zilver zwartgezoomd

Rood porselein

Goud blauwgezoomd

Zilver patrijs Uitmuntend


De 4 bovenstaande foto's zijn van © Mario Griekspoor
bestuurslid  Nederlandse Wyandotte Club en speciaalclub keurmeester

E-mail: griek001@xs4all.nl

 


Wyandotte Haan Zilverzwart

© Copyright Johan Opsomer


© Foto's van Jan Bollen
Neem een kijkje op zijn WEBSITE genaamd: Marga's kippen

 

Wyandotte site van Kippenfreak

Er bestaat een actieve Speciaalclub met ruim 400 leden, de NCW (Nederlandse Wyandotte Club). Deze geven een clubblad uit en hebben een site op het net.

Wyandotte homepage

Wyandotte zilver/zwart, site van Niels