Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN

Twents Hoen


Geschiedenis:

Rond 1850 zijn de Twentse hoenders ontstaan in het grensgebied van Twente en het Duitse graafschap Bentheim. Waarschijnlijk vanuit kruisingen van boerenhoenders (Drentse of Twentse landhoenders) met Maleise vechthoenders. Ze werden gebruikt voor de hanengevechten, maar later kregen ze meer bekendheid door de goede eiproductie.
De naam was Biethauner (Bijthoen), en later Bentheimer Kraienköppe, verwijzend naar de streek van herkomst en de vorm van de kop of vanwege het harde kraaien.
Omdat in ons land de Nederlandse Kraaikop al langer bekend was is de naam gewijzigd in Twents Hoen, ook werden ze wel Twentse Grijze genoemd naar de kleur zilverpatrijs. De patrijskleurige heten dan Twentse Bruine. In Duitsland is de naam van ras nog steeds Kraienköppe.
De krielen zijn rond 1940 ontstaan in Nederland.

Beschrijving:

Sierlijk en slank gebouwd, middelgroot ras. De houding is opgericht, de schouders zijn breed. De rug is middellang en afhellend bij de haan, de hen heeft een bijna horizontale ruglijn. De hals is lang en licht gebogen. De lange vleugels worden goed aangesloten gedragen. Er is een rijk ontwikkelde staart bij de haan die achterwaarts wordt gedragen met gebogen sikkels. De hen heeft een iets meer gevouwen staart.
De kop is kort en breed met uitstekende wenkbrauwen. Oranje rode ogen en kleine afgeronde kinlellen. Een korte snavel, geel van kleur. De kam van de haan is een aardbeiachtige halve walnootkam, geplaatst voor op de kop. De rode oren hebben geen vouwen of rimpels.
Het gewicht van de haan is 2-2,5 kg en de hen weegt 1,7 tot 2 kg bij de krielen is dit 850 en 750 gram.

Kleurslagen:

Zilverpatrijs en patrijs.

Eigenschappen:

Het is een gehard en levendig ras dat ondanks de vechthoenderinslag zeer vertrouwelijk is. Wel kunnen de hanen onderling agressief zijn zodat u beter één haan met een paar hennen kunt houden. De Twentse hoenders kunnen goed vliegen.
De eiproductie is zo'n 140 lichtgele eieren per jaar en de hennen zijn niet vaak broeds.
Ze hebben graag de vrijheid en kunnen dan ook zelf een groot deel van hun kostje bij elkaar scharrelen, maar zij kunnen ook in kleinere ruimtes gehouden worden.

© Joke Osinga


© Foto W.Molenveld

© Foto K.v.d.Hoek
overgenomen met toestemming van AVICULTURA