Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Sussex

Geschiedenis

De hoenders zijn aan het begin van de 19e eeuw ontstaan in Engeland in het graafschap Sussex. Aanwezige oude landhoenders werden gekruist met Dorkings, Cochins en Brahma's. De bedoeling was een goed vleeshoen te creŽren waarbij ook de ei-produktie van belang bleef. In 1920 ontstonden de krielen in Engeland en vlak daarna ook in Duitsland. 

Beschrijving

Middelhoog gesteld ras met een lang, breed en diep lichaam. De kop heeft een enkele kam met vijf kampunten en roodbruine ogen met overstekende wenkbrauwen. De rode kinlellen zijn ovaal van vorm en ook de wat grote oorlellen zijn rood. De hals is rijk bevederd, de vleugels zijn vrij lang. De staart is goed gespreid en wordt onder een hoek van ongeveer 45 graden gedragen. De benen zijn vleeskleurig en staan wat uit elkaar. Het gewicht van de haan is 4 kg en voor de hen 3,5 kg bij de krielen is dit 1100 en 1000 gram. 

Kleurslagen

Roodporselein, columbia, buff columbia, rood columbia, bruin en wit. Bij de krielen ook nog columbia blauwgetekend, zilver en grijs zilver. 

Eigenschappen 

Het is een vertrouwelijk en gehard ras wat zeer vriendelijk is, en dus ook gemakkelijk tam te maken is. Onderling zijn de dieren ook heel verdraagzaam, het is mogelijk een aantal hanen bij elkaar te houden als er tenminste genoeg ruimte is. De dieren kunnen zowel in een vrije uitloop als in een ren gehouden worden. De vlieghoogte bedraagt ongeveer 1 meter. De hennen leggen zo'n 200 geel bruine eieren per jaar en worden soms broeds, dan zijn ze ook goede kloeken.

© Copyright Joke Osinga


Foto's © Copyright: Johan Opsomer
E-mail: johan.opsomer@pandora.be Website: Kippen grabbelton