Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Sulmtaler

Geschiedenis

De Sulmtaler is voortgekomen uit de Altsteirer, deze werden o.a. ingekruist met Cochins, Brahma's en Langshans. De leg liep toen wel wat terug maar het dier werd forser en dat was de bedoeling.
De hoenders zijn ontstaan in Oostenrijk, de krielen zijn in de jaren 50 in Duitsland gecreŽerd.

Beschrijving

Landhoentype met een baksteenvormige bouw en een diepe brede borst met een middellange brede rug en zadel. De middellange staart is breed van aanzet.
Het dier heeft een enkele middelgrote kam en verder een nekkuif die bij de hen wat groter is dan bij de haan. De hen heeft een wikkelkam, de haan een rechtopstaande kam. De oorkleur is wit en de oogkleur oranjerood. De poten zijn vleeskleurig toto wit met een rode streep aan de zijkant van het been.
Het gewicht van de haan is 2,5-4 kg en voor de hen 2-3,5 kg bij de krielen is dit respectievelijk 1000 gram en 800 gram.

Kleurslag

Tarwe waarbij de haan er heel anders uitziet dan de hen.

Eigenschappen

Sulmtalers zijn rustige dieren met een goede eiproductie, de leg is zo'n 160 eieren per jaar, in het voorjaar worden ze gemakkelijk broeds. Ze zijn vertrouwelijk van aard.
De bevruchting kan een probleem zijn door het onderdons.
De kuikens groeien vlot op, na 3 weken kunnen de hanen al van de hennen onderscheiden worden; de hanen hebben dan al de zwarte kleur die de hennen niet hebben.
Hoe groter de ruimte is hoe beter deze dieren zich zullen voelen.
De Sulmtalers vliegen praktisch niet en ze hebben geen neiging tot vechten. Wel oppassen dat de dieren niet te vet worden.

© Joke Osinga


© Overgenomen met toestemming van AVICULTURA


Sulmtalers met ertussen Ardenners en een Doornik 

© Foto: M.W.Struycken