Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Nederlandse Sabelpootkriel

Geschiedenis

Waarschijnlijk stammen de Sabelpootkrielen af van Oosterse krielen. Meer dan 300 jaar geleden moeten ze al in ons land aanwezig zijn geweest, omdat ze toen al op schilderijen voorkwamen. Het is dus een zeer oud ras, al dan niet in Europa vervormd.
In 1853 waren er al beschrijvingen en afbeeldingen van een type kip zoals de Sabelpootkriel. Naast de gewone standaardkriel waren er ook bebaarde soorten, die werden Tartaarse of Chinese krielen genoemd.
Aan het ontwikkelen van dit ras hebben meerdere landen meegewerkt, o.a. Duitsland en BelgiŽ waar de gebaarde vorm de Ukkelse Baardkriel werd.
Rond 1910 ging het in ons land niet goed met het ras, door een aantal fokkers is toen hard gewerkt om dit te verbeteren. Als standaardeis had men toen een wit oor aangenomen en dit bleek heel moeilijk te verkrijgen. Later is deze eis dan ook komen te vervallen.

Beschrijving

Klein dier met een korte bouw en een vrij opgericht gedragen rijk gespreide staart.
Een hoge borst die naar voren gedragen wordt en laaggedragen vleugels.
Een enkele rode kam en rode oren. De beenlengte is middellang, de voetbevedering is rijk en het dier heeft gierhaken.
Het gewicht van de haan is 750-850 gram en van de hen 550-650 gram.

Kleurslagen

Porselein, isabelporselein, citroenporselein, zilverporselein, zwart witgepareld, blauw witgepareld, oker witgepareld, wit, blauw, zwart, buff, gestreept, parelgrijs, columbia, patrijs, zilverpatrijs, roodgeschouderd zilverpatrijs.

Eigenschappen

De krielen hebben bevederde poten en voeten, hierdoor worden ze gehinderd om te krabben en te graven in de grond. Dit is gunstig als zij vrij in de tuin gehouden worden. De dieren kunnen wel goed vliegen.
Bij tentoonstellingsdieren moet je voorkomen dat de veren aan de voet beschadigen, dus dan niet los in de tuin laten lopen. Eventueel de stok wat lager plaatsen zodat de dieren niet teveel moeite hoeven te doen om op de stok te komen.
De Sabelpootkriel is een vertrouwelijk ras, wat redelijk tam is te maken. De hennen leggen rond de 150 wit-bruine eieren per jaar, zij zijn goede kloeken en broeden meestal goed.

© Joke Osinga

  
© Joke Osinga


© Foto K.v.d.Hoek
overgenomen met toestemming van AVICULTURA

 

Nederlandse Sabelpootkriel homepage