Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Rhode Island Red

Geschiedenis

In het midden van de 19e eeuw ontstaan in Amerika in de staat Rhode Island en de daaraan grenzende staten. Aziatisch rassen zoals Maleiers, rode Java's en Cochins werden gekruist met de aanwezige boerenhoenders. De Leghorn en de Wyandotte werd later ook gebruikt om de ei-produktie te verhogen. In 1904 werden zij opgenomen in de USA Standard of Perfection. Omstreeks 1900 kwamen de eerste Rhode Island Reds via Engeland naar Europa. Rond 1910 zijn de krielen in Engeland ontstaan en mogelijk tegelijkertijd in Duitsland. 

Beschrijving

Een middelzwaar hoen met een zogenaamd baksteen-type. Het lichaam is lang met een goedgeronde borst en een sterk achterwaarts gerichte staart, die onder een hoek van circa 20 graden gedragen wordt. De kop is wat breed en heeft een enkele middelgrote kam met vijf kampunten maar er zijn ook rozekammige hoenders. De langwerpige oorlellen zijn rood en de ogen zijn roodachtige van kleur. De vleugels zijn groot en worden dicht tegen het lichaam aan gedragen. De benen zijn middellang en geel van kleur. Het gewicht van de haan is 3,8 kg en voor de hen 3 kg bij de krielen is dit 1000 en 900 gram. 

Kleurslagen

Rood en wit. 

Eigenschappen 

Het is een rustig, gehard en vertrouwelijk ras met een vriendelijk karakter. De hennen leggen zo'n 200 bruine eieren per jaar en zij worden weinig broeds. De dieren zijn zowel geschikt voor een vrije uitloop als voor een ren. De vlieghoogte bedraagt 1 meter. De kuikens groeien snel op waardoor de leg ook vroeg zal beginnen.

© Copyright Joke Osinga

 

Foto's © Copyright Johan Opsomer
E-mail: johan.opsomer@pandora.be Website: Kippen grabbelton