Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Oud Engels Vechthoen

Geschiedenis

Het oudst bekende Engelse rashoen, tussen 1670 en 1690 in Engeland ontstaan uit onder andere Aziatische vechthoenderrassen. De krielen zijn ook in Engeland ontstaan en wereldwijd erg populair, naast de Wyandotte-krielen is het één van de meest verspreidde rassen. 

Beschrijving

Het Oud Engelse Vechthoen is een dier met een opgerichte houding, zij zijn gespierd en hebben een krappe bevedering. De kop heeft een enkele onregelmatige fijngetande rood-purperen kam en rode kinlellen. De snavel en oogkleur variëren al naar gelang de kleurslag. Het lichaam is breed bij de borst en vrij smal naar achteren toe. De vleugels zijn groot en krachtig en zijn dicht tegen het lichaam aangetrokken. De staart wordt niet te hoog gedragen. De middellange benen zijn uit elkaar geplaatst. Het gewicht van de haan is 2,75 kg en voor de hen 2,25 kg bij de krielen is dit 675 en 625 gram. 

Kleurslagen

Patrijs, zilverpatrijs, blauw patrijs, blauw zilverpatrijs, roodgeschouderd zilverpatrijs, roodgeschouderd zwart, roodgeschouderd blauw zilverpatrijs, tarwe, blauw tarwe, koekoek patrijs, roodgeschouderd wit, patrijs bont, wit, roodhalzig zwart, roodhalzig blauw, roodhalzig zilverblauw, berken, goud berken, blauw goudberken, blauw berken, goudhalzig zwart, zilverhalzig zwart, goudhalzig blauw, zilverhalzig blauw, zwart en blauw. 

Eigenschappen 

Een actief en beweeglijk ras, geschikt voor een vrije uitloop, met name de krielen kunnen ook in een ren gehouden worden, zij kunnen wel goed vliegen. Voor de verzorger zijn ze meestal zeer vertrouwelijk en tam van aard. De hennen leggen zo'n 70 geel-witte eieren per jaar, zij worden broeds en zorgen dan goed voor hun kuikens. De hanen kraaien niet fel.

© Copyright Joke Osinga© Joke Osinga

 


© Foto Josef Wolters
overgenomen met toestemming van AVICULTURA