Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Noord-Hollands Hoen

De naam van dit ras is officieel gewijzigd van Noord-Hollandse Blauwe in Noord Hollands Hoen maar een groot aantal mensen is het hier niet mee eens en blijft de oude naam voeren.

Geschiedenis

Rond 1900 ontwikkelde zich een markt in Amsterdam voor piepkuikens, jonge dieren van 12-13 weken oud met een gewicht van zo'n 1,5 kg. Het Mechels Hoen werd ingevoerd maar deze kon niet goed tegen de vochtigheid. Daarom werd het o.a. gekruist met de aanwezige landhoenders (Assendelfter?). Eerst werd het ontstane ras Zaanse Hoender of Blauwbezaanse kip genoemd en later werd dit de Noord-Hollandse Blauwe. Ook werden er gestreepte Plymouth Rocks ingekruist om de eiproductie te verhogen. Uiteindelijk lukte dit goed, bij legwedstrijden stond de Noord Hollandse Blauwe bovenaan met zo'n 170-185 eieren per jaar.
In 1924 werd een standaard voor dit ras vastgesteld. Uit de Noord-Hollandse Blauwe is later in Duitsland het Nederrijnhoen (Niederrheiner) ontstaan.
De krielen kregen hun naam pas in 1961.

Beschrijving


Het is een zwaar massief gebouwd hoen met een brede diepe romp en borst.
De grote brede kam is enkel en ze hebben rode oren en oranjerode ogen.
De benen zijn vleeskleurig tot parelgrijs van kleur.
Het gewicht van de haan is 4 kg de hen weegt 3,25 kg bij de krielen is dit voor de haan 1000 gram en voor de hen 900 gram.

Kleurslag

Koekoek.

Eigenschappen

De Noord-Hollandse Blauwe zijn een autosexend ras: bij de kuikens zie je gelijk het verschil, hanen hebben een grote lichte kopvlek en hennen een klein vlekje met donker gekleurd dons.
Het zijn vertrouwelijk en rustige dieren die toch levendig van aard zijn, zij kunnen gemakkelijk tam worden.
Het is beter om ze niet in een te kleine ruimte te houden omdat ze dan gauw te vet worden.
Ze leggen zo'n 150 lichtbruine eieren per jaar, de hennen kunnen broeds worden en zorgen dan ook goed voor de kuikens.

ŠJoke Osinga

 

       
Š overgenomen met toestemming van AVICULTURA

Assendelfter en Noordhollandse blauwen club