Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
New Hampshire

Geschiedenis

Dit ras is komt uit New Hampshire in Amerika en is vanaf 1912 uit de Rhode Island Red ontwikkeld. De bedoeling was een vroegrijp hoen, met een snelle veergroei, grote legkracht, goede ei-produktie en eikwaliteit, en tevens met een goed weerstandsvermogen tegen ziekten te creŽren. Pas in 1945 kwamen de dieren naar Europa. Ook de krielen zijn in Amerika ontstaan en de ze werden daar in 1960 in de Standaard opgenomen. 

Beschrijving

Een fors dier met een brede, diepe borst en een wat oplopende ruglijn met een volle bevedering. De kop heeft een enkele kam met 5 kampunten en rode kin en oorlellen. Bij de hen komen in de vleugels en staart donkerder gekleurde veren voor, terwijl de onderste halskraagveren een duidelijk zwarte veertip hebben. Bij de haan komen de donkere veren alleen in de vleugels en staart voor. De vleugels zijn vrij groot en worden goed gesloten gedragen. De staart is middelgroot, gespreid en wordt onder een hoek van 45 graden gedragen. Het gewicht van de haan is 3,75 kg en voor de hen 3 kg bij de krielen is dit 1000 en 900 gram. 

Kleurslagen

Roodbruine, roodbruin blauwgetekend en wit. 

Eigenschappen 

Een vriendelijk en rustig ras wat gemakkelijk tam te maken is. De hennen leggen goed, zo'n 220 eieren per jaar en zij worden bijna niet broeds. Zij kunnen zowel in de vrije uitloop als in een ren gehouden worden en kunnen niet goed vliegen.

© Copyright Joke Osinga


Foto's © copyright Johan Opsomer
E-mail: johan.opsomer@pandora.be Website: Kippen grabbelton