Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Naakthalshoen

Geschiedenis

Het Naakthalshoen is ontstaan in Hongarije. Het meest opvallende kenmerk is de naakte hals. Rond 1820 kwam het Naakthalshoen naar West-Europa, dit vanwege hun goede eiproduktie. In 1935 werd in Duitsland de Naakthalskriel gecreŽerd. De Naakthalzigheid is een dominante genetische factor, dit betekent dat bij kruisingen met Naakthalzen de dieren die daaruit geboren worden ook naakte halzen hebben. 

Beschrijving

Het Naakthalshoen is een redelijk fors dier met een vrijwel horizontale lichaamshouding en een langwerpige kop die alleen van boven wat veertjes heeft. De hals is naakt en rood van kleur. Het gezicht is rood, de kam is enkel met 5-6 kampunten maar er bestaan ook rozekammigen. De rode oor- en kinlellen zijn klein en de ogen zijn oranjerood gekleurd. Verder zijn de vleugels vrij groot en zij worden goed aangesloten gedragen. De staart is goed ontwikkeld en wordt gestrekt achterwaarts gedragen. Het gewicht van de haan is 2,5 kg en voor de hen is dit 2 kg bij de krielen is dit 800 en 700 gram. 

Kleurslagen

Zwart, wit, gezoomd blauw, rood, buff, koekoek, patrijs en zwartbont. 

Eigenschappen 

Het zijn vertrouwelijke, rustige en geharde dieren die goed tegen de kou kunnen. Zij zijn geschikt voor een vrije uitloop maar kunnen ook in een ren gehouden worden. De dieren kunnen vliegen. De ei-produktie bij de hennen ligt rond de 160 geel-witte eieren per jaar en zij kunnen soms broeds worden.

© Copyright Joke Osinga