Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Moderne Engelse Vechthoen

Geschiedenis

Door het verbod op de hanengevechten in Groot-BrittanniŽ in 1849 ging men dieren voor tentoonstellingen fokken en daardoor is de Moderne Engelse vechthoen ontstaan. Maleiers werden ingekruist met de oude vechtrassen en daardoor werd het type en de kleur erg verbeterd.
In het midden van de 19e eeuw werden de krielen gecreŽerd, ook in Engeland.

Beschrijving

Echt een ras dat je mooi of foeilelijk vindt, een tussenweg lijkt er niet te bestaan.
De Moderne Engelse Vechthoen(kriel) heeft een opgerichte houding met een gestrekte lange, dunne hals. De benen zijn lang met een kleine buiging in het hielgewricht. Verder een iets naar achter hellende rug.
De kop is lang en smal met een lange, iets gebogen, snavel. Grote levendige ogen, een enkele kam en dunne kinlellen.
De schouders zijn vrij breed, de vleugels wat minder. De smalle staart staat iets boven horizontaal. De beenstelling is breed, met gespierde lange dijen. De loopbenen zijn fijn, goed gerond, naar achteren toe smaller met lange dunne tenen. De bevedering is kort, glad en hard.
Gewicht van de haan is 2-3 kg. en de hen 1,75-2,5 kg. Bij de krielen weegt de haan 575-625 gram en de hen 475-550 gram.

Kleurslagen

Er zijn aardig wat kleurslagen:
patrijs, zilverpatrijs, roodgeschouderd zilverpatrijs, berken, geel berken, roodgeschouderd wit, zwart en wit.
Verder alleen bij de kriel nog blauw berken en blauw.

Eigenschappen

Als u wilt showen is het noodzakelijk de dieren te trainen voor de tentoonstellingen. Neem al maanden van tevoren de dieren in de hand zodat ze vertrouwd raken met mensen. Het zijn vertrouwelijke dieren waarbij de hanen onderling wel wat vechtlustig kunnen zijn.
De dieren zijn nogal gevoelig voor vochtig en koud weer. Zeker de kuikens moeten daar goed tegen beschermd worden. Zij moeten goed warm gefokt worden. Schone en droge hokken zijn heel belangrijk.
De krielen kunnen goed in een beperkte ruimte worden gehouden zoals b.v. in etagehokken, maar een vrije uitloop waarderen zij ook.
De leg is zo'n 130 eieren per jaar, voor de krielen is dit wat minder.

© Joke Osinga


©Joke Osinga

 

   
© Foto's Johan Opsomer