Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Onbekende Rassen / Mix

Er zijn een groot aantal kippen in ons land die niet tot een erkend ras behoren, meestal zijn zij speciaal voor de leg gecreëerd.
De namen van deze kippen zijn vaak de namen van het bedrijf waar de kip vandaan komt.
Deze kippen worden vaak op markten verkocht. Pas wel op, als de kippen al gebruikt zijn voor de industrie heb je kans dat zij weinig tot geen eieren meer leggen.
Zij zijn meestal gehouden in kleine ruimtes, om te voorkomen dat zij elkaar pikken worden de snavels afgekapt. Deze kippen zijn niet veel gewend en kunnen erg schrikachtig en schuw zijn.

Een voorbeeld van een niet erkend ras is de (Warren) Isa Brown, een rood/bruine productiekip ontstaan door kruisingen vanuit een 4-tal geselecteerde inteeltlijnen. Deze kippen worden ook wel hybriden genoemd.
Warren is een merknaam voor bedrijfskippen en Brown zou kunen slaan op het uiterlijk en/of  de eikleur.
De inteeltlijnen stammen wel af van bepaalde rassen maar zijn nooit op uiterlijk geselecteerd. Dus lijken ze ook vaak niet meer op de orginele rassen. 
Als je veel eieren wilt hebben kan zo'n kip best geschikt zijn, ze zijn puur voor het leggen van eieren gekweekt. Wanneer je ze goed verzorgt dan kunnen ze er ook nog goed uit zien.

Warren Isa Brown
Foto's van Roy Herrebrugh

 


Genieten van "een lekker bakkie karnemelk"

Daarnaast zijn er natuurlijk ook kippen die uit verschillende rassen ontstaan zijn, en kenmerken hebben van deze verschillende rassen.

Hieronder twee foto's van kippen waarvan ik het ras niet weet.

Foto's van Jan Bollen
Neem een kijkje op zijn WEBSITE genaamd: Marga's kippen
Foto's van Ronald Pietersma