Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Mechels hoen

Geschiedenis

Vanaf 1850 werden er in BelgiŽ Brahma's ingevoerd, deze werden door fokkers uit de omgeving van Mechelen gekruist met de plaatselijke koekoekkleurige landhoenders. Later werden er ook nog andere rassen ingekruist zoals de Langshans en Cochins. Er ontstond een uitstekend slachthoen; het Mechels hoen.
Voor de Duitse markt is geprobeerd het ras nog zwaarder te krijgen, het Mechels hoen werd hiervoor gekruist met de Brugse vechter, hierdoor creŽerde men een erwtenkam, sterk ontwikkelde wenkbrauwen, een sterke snavel en een opvallende keelwam naast een zwaarder gewicht. Dit subras is de Mechelse kalkoenkop.
Er bestaat geen krielvorm van dit ras.

Beschrijving

Een groot zwaar vleeshoen met een lange brede rug en een gespierde borst. De stevige vleeskleurige poten staan gespreid en zijn bevederd.
De zware kop is breed en heeft oranje rode ogen, rode oren en een witte snavel. De kam is enkel kam (erwtenkam bij de kalkoenkop) met 5 of 6 kampunten.
Gewicht: 5 kg voor de haan en 4-4,5 kg voor de hen.

Kleurslagen

In Nederland zijn de kleuren koekoek en wit erkend, in BelgiŽ naast deze beide kleuren ook zwart, columbia, zilver en goud.

Eigenschappen

De eiproduktie is zo'n 140 tot 160 gele eieren per jaar, de hennen kunnen broed worden.
Het zijn vertrouwelijke rustige dieren die tegen een stootje kunnen. Zij hebben een aangeboren neiging tot zwaarlijvigheid dus oppassen met voeren.
Het Mechels hoen is zeer geschikt voor een vrije uitloop en de vlieghoogte is heel beperkt.

© Joke Osinga


© Overgenomen met toestemming van AVICULTURA

De Mechelse Koekoek