Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Marans

Grote Marans
De kip met de gouden eieren, zo worden de Marans in Frankrijk ook wel genoemd.
Marans zijn waarschijnlijk het meest speciale hoenderras ter wereld. Zijn bijzondere kleuren, zijn nut eigenschappen (groei snelheid en vleeskwaliteit), en het zeer speciale ei, groot en donker roodbruin van kleur.

Het ras is makkelijk te houden, geschikt voor zowel in een ren als los lopend. Het zijn geen fanatieke krabbers, die de hele tuin op zijn kop zetten.
Ze zijn rustig en vertrouwelijk in de omgang. De voetbevedering beschadigt niet zo snel.
Als je een toom Marans op een grasveld ziet rond scharrelen, dan gaat het hart van elke hoenderliefhebber open, wat een magnifiek gezicht. De forse trotse haan, die als een koning over zijn gezellige stevige actieve harem waakt, waarbij niets aan zijn aandacht ontsnapt.

Marans zijn forse hoenders, zonder daarbij plomp te zijn. De lichaamsvorm is zo goed als horizontaal en midden hoog gesteld. De bevedering ligt goed aangesloten, zonder overdadige donsvorming, met uitzondering van het achterdeel van de hennen.
Op de niet te grove kop, staat een eenvoudige enkele kam met 5 tot 7 kampunten, bij de hen mag het achterste deel van de kam naar één kant omvallen. De oogkleur is warm oranje.
De hals en zadel bevedering is lang en zeer rijk. Marans hebben een tamelijk korte staart, welke onder een hoek van 45º wordt gedragen. Het loopbeen en de buitenste teen is aan de buitenzijde licht bevederd. De kleur van de poten is vleeskleurig wit, maar de koperzwarte mogen een grijze of donkere aanslag hebben.
Marans zijn erkend in de volgende kleurslagen: koper-zwart, goud-koekoek, koekoek, wit en zwart.
Het gewicht van de haan is 3,4 tot 4 kg en van de hen 2,5 tot 3 kg.

Maranskriel
Dit schitterende ras is een perfecte kopie van de grote Marans.
De Maranskriel is in 1948 in Engeland gecreëerd, om de volgende reden:
Na de tweede wereldoorlog was er weinig voedsel te krijgen voor hoenders en een grote vraag naar bruine eieren. Het werd een succes de krielvorm van de Marans.
Nu nog zijn de Maranskrielen in Engeland zeer populair. De Engelse versie heeft overigens ten aanzien van de Franse geen voet bevedering.

Op het eerste gezicht zijn Maranskrielen, net als de grote Marans stevige boerenhoenders. Wie echter enige moeite neemt om zich er verder in te verdiepen, komt de heel speciale eigenschappen van de Marans tegen. Zoals de raseigen kleuren, het zwarte hoen met wit vlees, het fijne beenderstelsel en natuurlijk de bruine eieren. Er zijn overigens nog genoeg Maranskrielen, welke te lichte eieren leggen, maar daar wordt aangewerkt.

Maranskrielen zijn echte nut hoenders, die zomer en winter door leggen. Ze leggen een ei, waar een jonge hen van een groot ras zich niet voor hoeft te schamen.
Jonge hennen beginnen de leg al op een leeftijd van 5 à 6 maanden en houden de leg ook lang vol. Zelfs op een leeftijd van 3 jaar, leggen deze hennen nog bijna elke dag een ei.
Verder worden ze zeer gemakkelijk broeds en zijn het betrouwbare kloeken, de leg wordt meestal na de broedperiode weer snel hervat, veelal voordat de kuikens 5 weken oud zijn.
Het voorkomen is gelijk aan de grote Marans, alles is in verhouding natuurlijk kleiner. Alleen de vleugels zijn in verhouding wat groter en worden ook niet zo horizontaal gedragen. Dit zien we vooral bij de hanen, die een wat opgerichter type tonen dan de hennen.

In Nederland is op dit moment alleen de kleurslag koperzwart erkend. Daarnaast wordt ook de koekoek kleur gefokt, welke over het algemeen een mooier en donkerder ei legt.
In Frankrijk zijn in principe alle kleuren, die bij de grote Marans erkend zijn, ook bij de krielen erkend. Dit zou overal zo moeten zijn.
Het gewicht van de Maranskrielen is voor hanen 900 tot 950 gram en voor hennen 800 tot 850 gram.

P.S. Zelf ben ik dit jaar begonnen met de kleurslag tarwe te fokken, het resultaat is nog klein, en ik heb dus nog een lange weg te gaan. Overigens ben ik wel van plan ze te showen op Ornitophillia in Utrecht. (29-sep-00 t/m 30-sep-00 in de Veemarkthal)

Fred Broekhuizen
E-mail: rightsaidfred@planet.nl

  
Joke Osinga


© Copyright Jos Gruijters
Website: Marans


De Franse Hoenderclub heeft een pagina, bij "Speciaalclubs".