Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Langshan

Geschiedenis

IIn 1862 werden deze dieren gezien door Engelse officieren in China in de provincie Langshan. In de Engelse kolonie in China werd ermee gefokt en er ontstonden toen 3 types, de originele vorm, het moderne type en het extreme type. Uiteindelijk verdween de originele vorm en Majoor Croad bracht het moderne type in het midden van de 19e eeuw naar Engeland en ontwikkelde daar de Croad-Langshan, voornamelijk voor de nut eigenschappen. De krielvorm ontstond ook in Engeland.
Vooral de Duitsers zijn met het extreme type aan de gang gegaan, dat dier was bedoeld om naar tentoonstellingen te gaan, de vorm was hoger gesteld. De naam werd uiteindelijk Duitse Langshan en de krielvorm hiervan was rond 1910 te zien in de kooien.

Beschrijving

Hoog gestelde dieren, het Duitse type meer dan de Croad.
Er is een oplopende ruglijn en de hoogte van de staartveren is gelijk aan de kop. De dieren hebben een opgerichte houding met een brede borst. De zachte bevedering is goed aanliggend en glanzend. De beenkleur is donker leiblauw. De kleur van de ogen is donkerbruin, de kam is vijftandig en het gezicht is glad en rood van kleur.
Verder geldt voor de Croad Langshan dat de benen aan de buitenzijde bevederd zijn.
Het gewicht van de haan is 3,75-4,25 kg en voor de hen 3-3,5 kg bij de krielen 900-1000 gram en 800-900 gram.
Bij de Duitse langshan zijn de benen kaal en de bevedering is wat nauwer aansluitend dan bij de Croad.
Het gewicht van de haan is 3-4,5 kg en voor de hen 2,5-3,5 kg bij de krielen 850-950 gram en 800-900 gram.

Kleurslagen

De Croad Langshan komt voor in zwart en wit en de Duitse Langshan is er in het zwart, wit en blauwgezoomd. De krielen zijn erkend in de kleuren zwart, gezoomd blauw, berken, goudberken, blauwberken, rood, wit en gestreept.

Eigenschappen

De Langshan is vertrouwelijk en rustig in de omgang, ze laten zich gemakkelijk benaderen en zijn goed te hanteren. Zij zijn heel geschikt voor een vrije uitloop maar ook in een ren zijn de dieren tevreden. Door hun gewicht kunnen zij niet goed vliegen zodat een lage omheining voldoende is.
De leg en broedeigenschappen zijn prima, de hennen raken vlot aan de leg en leggen zo'n 170 eieren per jaar.

Joke Osinga

Croad Langshan 
Overgenomen met toestemming van AVICULTURA
Duitse Langshan
Foto Johan Opsomer