Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Lakenvelder

Geschiedenis

Een Nederlands ras waarover het eerst gesproken werd aan begin van de 18e eeuw toen ze in de omgeving van Lexmond en Meerkerk in het buurtschap Lakervelt, Holland werden gezien en beschreven. In de jaren dertig zijn in Nederland krielen ontstaan maar deze stierven weer uit, in 1972 werden zij weer in ingestuurd ter erkenning, dit maal in Duitsland. 

Beschrijving

De Lakenvelder is een lichtgebouwd landhoen type met een gestrekte brede romp en een afgeronde borst. De dieren hebben een rechtopstaande kam, middellange, dunne kinlellen en middelmatig grote witte oren. De ogen zijn oranjerood tot roodbruin en de benen zijn leiblauw van kleur. De staart is lang, gespreid en wordt hoog gedragen. Het is een wit hoen waarvan de kop, hals en staart diepglanzend, fluweelachtig zwart zijn. De haan heeft daarbij op de zadelveren een brede, zwarte schachtstreep-tekening; de hen heeft langs de buitenste staartdekveren een smalle witte zoming. De kuikens zijn vaak te bont van kleur, pas na de rui krijgen ze de juiste tekening. Het gewicht van de haan bedraagt 2 kg en voor de hen is dit 1,6 kg, bij de krielen is dit 800 en 700 gram. 

Kleurslagen

Zwarte lakenveldertekening en blauwe lakenveldertekening. 

Eigenschappen 

Een vertrouwelijk en beweeglijk ras dat soms wat schuw kan zijn. De dieren kunnen goed vliegen en stellen een vrije uitloop zeer op prijs. De hennen leggen zo'n 170 witte eieren per jaar en worden niet broeds.

© Copyright Joke OsingaJoke Osinga