Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN

La Flèche

De aristocraat uit Frankrijk, zo mogen we de La Flèche wel noemen. Want wat een adel straalt dit ras uit, de trotse hoog opgerichte houding, zijn glad en strak verenkleed en zijn bijzondere kop. Dit nutras behoort tot de oudste Europese rassen.
Het is een zeer attractief sportras voor de liefhebber, die van mooi en apart houdt. Er is een afbeelding uit 1660, waarop een hoen staat, dat sterke vergelijkenis vertoont met de La Flèche. Dit afgebeelde hoen, Gallus Conutus, is bijna zeker één van de voorouders.
In veel publikaties wordt melding gemaakt, dat de La Flèche, net als andere hoenders van het landhoentype zeer schuw is. Dit is wel een nadeel maar er staat zoveel positiefs tegenover, dat we dit maar voor lief nemen.
De La Flèche leggen hele grote witte eieren, de produktie is ook goed te noemen.

Er zijn momenteel twee fokrichtingen, de Duitse, welke veel kleiner is en doorgaans het raskenmerk, het veren toefje achter op de kop mist. En de originele Franse fokrichting, welke veel groter en grover is.
Als speciaalclub vinden wij dat we de Franse fokrichting moeten volgen. In Frankrijk zijn momenteel fokkers bezig om de La Flèche nog groter te fokken. Rond 1920 waren La Flèche hanen van 70 cm hoog, geen zeldzaamheid. Wat een imposant gezicht moet dat geweest zijn.

Het meest in het oog springend is de kop. Niet groot maar wel krachtig en breed, zijn vooruitstekende open gesperde neusgaten. De grote ogen zijn geelrood van kleur. En dan het meest speciale, zijn hoorntjes kam. Twee recht opstaande stompe hoorntjes, die wel 2 tot 3 cm hoog kunnen worden, met daarachter het karakteristieke verentoefje.
Ze hebben prachtige rode kinlellen, welke mooi afsteken bij de grote witte oren. Het standaard gewicht bij ons is 2,5 tot 3 kg voor de haan en 2 tot 2,5 voor de hen. In Frankrijk mag het wel een kg meer zijn.
Bij de La Flèche zijn zwart, blauw, wit en koekoek als kleur erkend maar de zwarten worden het meest gefokt. Ook blauwe dieren worden in Frankrijk in goede kwaliteit gefokt.

La Flèchekriel

Naast de grote is er ook een krielvorm, dit is een creatie van onze oosterburen. Er is een goed stuk werk geleverd, het zijn echte La Flèche in het klein.

Ze zijn makkelijk te fokken, de bevruchting is zeer goed en men heeft weing ruimte nodig, want de raseigenschappen liggen goed vast. Bij een klein koppeltje kuikens zitten vaak voldoende dieren om mee door te fokken en te showen, hoewel ze niet zo vertrouwelijk worden als Faverolleskrielen.

Men kan ze zowel houden in een ren als loslopend in een groot afgezet stuk tuin. Een toompje van deze adellijke krielhoenders is een prachtig gezicht. Fier opgericht houdt het haantje zijn fanatiek naar lekkere hapjes zoekende hennen in het oog, een koninklijk aanblik.
Het is een perfecte verkleining, met een gewicht van 800 tot 900 gram voor de hanen en 700 tot 800 gram voor de hennen.
De La Flèchekriel is erkend in de zwarte en de blauwe kleurslag.

Voor meer informatie: Dirk de Jong, Tel: 030-6886131

Fred Broekhuizen
E-mail: rightsaidfred@planet.nl


foto Johan Opsomer

De Franse Hoenderclub heeft een pagina, bij "Speciaalclubs".