Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Ko-Shamo 

Geschiedenis

De naam komt in een boek uit 1923 voor het eerst voor, en betekent "Kleine Thailander".
De Ko-Shamo stamt rechtstreeks af van de Shamo maar mag er niet uitzien als een krielvorm van de Shamo, het is een op zichzelf staand krielras.
In Japan is het een zeer populair ras. Vooral in de steden werden ze veel gefokt en omdat juist de steden in de Tweede Wereldoorlog zijn getroffen zijn veel fokgegevens verloren gegaan.
Na de oorlog is er in Japan bij de Yamato's en bij de Ko-Shamo's de zogenaamde spleetvleugel erkend als een raskenmerk. In West-Europa zijn er verschillende typen Ko-Shamo geļmporteerd en gefokt. Belgische en Nederlandse standaards verschillen weinig, tot nu toe willen zij geen spleetvleugel zien. In Duitsland heet het ras Ko-Gunkei en staat men wel een spleetvleugel toe.

Beschrijving

De Ko-Shamo heeft een bijna verticale houding met een harde en krappe bevedering, een brede diepe borst en een lang soepele nek. De schouders en vleugels worden uitstaand gedragen. De schedel is breed en bovenaan wat plat. De kop heeft een walnoot of erwtenkam met goed ontwikkelde wenkbrauwen, kleine of geen rode kinlellen en kleine dikke rode oorlellen Het gezicht is glad en rood gezicht met grote en levendige geel tot parelwit gekleurde ogen.
Het gewicht van de haan is 800-1000 gram, van de hen 600-800 gram.

Kleurslagen

Wit, zwart, tarwe, roodporselein, goudpatrijs, zilverpatrijs, meerzomig goudpatrijs, meerzomig zilverpatrijs, blauw, rood.

Eigenschappen

Ko-Shamo's zijn vertrouwelijke en levenslustige dieren, de krielen zijn in principe tam, dat is een aangeboren karaktertrek. Neem ze regelmatig in de hand om ze nog tammer te maken. Onderling zijn de haantjes onverdraagzaam en dat begint al op heel vroege leeftijd. De dieren kunnen het beste in paartjes gehouden worden wat dan ook goed in een wat kleinere ruimte kan plaatsvinden.
De hennen kunnen broeds worden en de leg is zo'n 100 eieren per jaar.

© Joke Osinga


KO-SHAMO   © foto Joke Osinga

Ko-Shamo hen Ko-Shamo haan
Foto's © Copyright Johan Opsomer
E-mail: johan.opsomer@pandora.be Website: Kippen grabbelton