Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Jersey Giant

Geschiedenis

Het ras is in de Verenigde Staten (New Jersey) rond 1875 ontstaan uit Java hoenders, Brahma's en Croad Langshans. Later werden er ook nog Indische vechthoenders ingekruist om het gewicht te verhogen. De bedoeling was een zo groot mogelijk ras te ontwikkelen maar daarnaast bleek het ook een zeer sterk ras te zijn dat goed tegen ziekten en slechte weersomstandigheden bestand was. De eerste Jersey Giants kwamen rond 1920 naar Europa. Er bestaat ook een krielvorm, sinds 1960 is deze in Amerika erkend.

Beschrijving

De Jersey Giant is zoals de naam al aangeeft enorm in omvang, het is één van de grootste hoenderrassen. De dieren hebben brede schouders, zijn lang en diep en hebben een zogenaamde baksteenvorm; een lange rug en een diepe borst. De in verhouding kleine kop heeft een enkele rechtopstaande rode kam met 6 kampunten, donkerbruine ogen, middellange kinlellen en grote rode oorlellen. De staart is vrij groot, goed gespreid en staat onder een hoek van 45 graden. Het gewicht van de haan bedraagt 5,75 kg en voor de hen 4,5 kg, bij de krielen is dit 1000 en 950 gram. 

Kleurslagen

Zwart, wit en recent ook blauwgezoomd. 

Eigenschappen

Het ras is oorspronkelijk gebruikt als vleesras, daarom was de grootte ook zo van belang, evenals het gegeven dat de kuikens ook snel opgroeien. Maar de groei blijft ook lang doorgaan, pas na zo'n 1,5 jaar zijn zij volledig uitgegroeid. Vanwege de enorme grootte hebben deze dieren ook de ruimte nodig, ze kunnen niet goed vliegen dus een vrije uitloop is heel geschikt. Verder is het een rustig ras dat met de juiste verzorging en behandeling goed tam kan worden. De hennen leggen zo'n 160 lichtbruine eieren per jaar, zij kunnen broeds worden.

© Copyright Joke Osinga
© Foto van Johan Opsomer
E-mail: johan.opsomer@pandora.be Website: Kippen grabbelton