Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Java kriel

Geschiedenis

De Java krielen zijn ontstaan voor er pluimveetentoonstellingen werden gehouden. Rond 1850 was er al een standaard van deze krielen in Engeland.
In Nederland werden rond 1920 de krielen onder verschillende namen ingezonden op tentoonstellingen: Rozekammige krielen, Rozekammige bantams, Java bantams en Java krielen. Uiteindelijk is voor de laatste naam gekozen.

Beschrijving

Het is een kleine kriel met een kort en breed lichaam. De goed afgeronde borst wordt hoog gedragen. De lange vleugels worden neerwaarts gedragen en de rug is kort en breed. De staart is goed ontwikkelt met brede veren, de sikkels van de haan zijn lang, breed, goed gebogen en eindigen in een ronde punt.
De Java kriel heeft een levendig rood gezicht met een rozekam en glacé-achtige witte oren. De oogkleur varieert van oranjebruin tot zwartbruin.
Het gewicht van de haan is 600-675 gram en de hen weegt 500-550 gram.

Kleurslagen

Zwart, wit, koekoek, gezoomd blauw, blauw, parelgrijs, zwartbont, blauwbont, patrijs, zilverpatrijs, geelpatrijs, buff, porselein, columbia, buffcolumbia.

Eigenschappen

Javakrielen zijn levendige actieve en vertrouwelijke kippen die goed kunnen vliegen. Zij kunnen in een beperkte ruimte gehouden worden maar de haantjes kunnen nogal fel kraaien. Hanen kunnen naar elkaar toe vrij agressief zijn, daarom kunnen zij beter alleen met een aantal hennen gehouden worden.
De hennen leggen zo'n 90 witte eieren per jaar, zij worden niet broeds.
Zorg ervoor dat de zitstokken op ruime afstand van de wand hangen zodat de staartveren van de haan niet beschadigen.

© Joke Osinga

© Copyright Johan Opsomer
E-mail: johan.opsomer@pandora.be Website: Kippen grabbelton