Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Indisch Vechthoen

Geschiedenis 

Ontstaan in Engeland (graafschap Cornwall, Devon en Somerset) rond 1820, uit kruisingen met Oud Engelse Vechthoenders, Aseels en Maleiers. Zij werden vooral gebruikt vanwege de vleeskwaliteit. Hoewel de naam anders doet vermoeden zijn het zeker geen vechthoenders, daarvoor zijn zij te log en te zwaar. De krielen zijn in Amerika ook onder de naam Cornish bantam bekend.

Beschrijving

Het Indische Vechthoen is een breed en gespierd hoen met een korte, krappe bevedering. De korte dikke loopbenen zijn geel van kleur en staan wijd uit elkaar. Haan en hen lijken veel op elkaar, het formaat verschilt iets en verder heeft de haan een wat langere staart met tevens iets grotere kopversierselen. De kop heeft een drierijige kam, de ogen zijn parelkleurig met overhangende wenkbrauwen. Het gewicht van de haan is 3,75-4,5 kg en voor de hen 2,75-3,25 kg. Voor de krielen is dit 1000-1100 gram en 900-1000 gram.

Kleurslagen

Dubbelgezoomd, witte, rood-witgezoomd, roodwit-dubbelgezoomd. 

Eigenschappen

Een levendig ras wat zelden broeds wordt en een zeer beperkt aantal eieren legt, zo'n 60 eieren per jaar. Vliegen doen de dieren niet door hun zware bouw. De dieren hebben ruimte nodig anders zullen zij gauw vervetten en daardoor nog minder eieren leggen. 
Hanen kunnen naar elkaar toe agressief zijn, daarnaast zijn ze vrijwel monogaam zodat de dieren beter in paartjes gehouden kunnen worden, dan zijn ze ook gemakkelijker tam te maken.

© Copyright Joke Osinga


Foto's van Loes Schutters
Website: http://www.schutters.net/kippenIndisch vechthoenkriel

Foto van Johan Opsomer
E-mail: johan.opsomer@pandora.be Website: Kippen grabbelton