Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Houdan

Hoenders met grootvaders baard. Weer een Frans ras met allerlei bijzonderheden, welke gelukkig nog steeds in zijn originele vorm gefokt wordt. We hebben het weer over een wel heel speciaal ras.
De Houdan is de grondlegger van de populairdere Faverolles en komt uit dezelfde streek. Zij zijn door de echte liefhebbers nog steeds behouden gebleven in zijn originele vorm.
Wat maakt de Houdan dan zo aantrekkelijk en speciaal. Ten eerste zijn kleur, welke uniek te noemen is, zwartbont. Dit bonte vindt men zelfs terug op de poten, die een aantal zwarte schubben horen te vertonen.
Zijn wel heel bijzondere kam, een zogeheten bladerkam. Het is net een vlinder, die met half geopende vleugels op de snavel zit met zijn kopje naar voren. Boven op de kop is er de bolvormige kuif.
Zijn bijzondere uiterlijk wordt gecomplementeerd met de zeer volle baard, bestaande uit 2 bakkebaarden en de baard zelf. Net als de Faverolles bezit de Houdan vijf tenen.Daardoor staan de poten, welke geen bevedering hebben, vrij breed uit elkaar. Wat het robuuste type nog versterkt en niet te vergeten zijn hele grote ogen. Er wordt verteld, dat dit de grootste ogen in de hoenderwereld zijn.

Houdankriel

Dit Franse ras behoort jammer genoeg tot de zeldzaamheden in de wereld. Waarom vragen wij ons af, het heeft alles wat een sportfokker zoekt.
Als Franse hoender liefhebber, kan ik als enig minpuntje noemen, dat de verdwerging erg ver is door gevoerd. Dit zal voor mensen met weinig ruimte eerder een plus dan een min zijn. Verder is het een perfecte verkleining van de grote broer, ook dit is het werk van Engelse fokkers.
Houdankrielen zijn niet geschikt voor vrije uitloop. Om mooie dieren op de shows te brengen, moet men ze in droge rennen houden. Ook het aanbieden van drinkwater verdient enige aandacht, daar anders de kuif en baard snel vervuilen.
Prachtige dieren fokken met een kleinere baard en kuif helpt natuurlijk ook en komt het originele type dan ook ten goede. Houdankrielen leggen in verhouding een groot wit ei, de produktie is goed te noemen.

Houdankrielen zijn in Nederland erkend in zwartbont en wit. Bij de zwartbonte kleur geldt net als bij de grote Houdans, dat bij het ouder worden de dieren steeds lichter worden. Dus te donkere jonge dieren zijn het waardevolst om als oudere te showen.
Het ideale gewicht is 875 tot 975 gram voor de hanen en 800 tot 900 gram voor de hennen.

Voor informatie: Dirk de Jong, Tel: 030-6886131

Fred Broekhuizen
E-mail: rightsaidfred@planet.nl

 
Foto's: Kris Kraeuter USA. Kijk op haar website: bantamflock

De Franse Hoenderclub heeft een pagina, bij "Speciaalclubs".