Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Hollands Hoen

Geschiedenis

In het buitenland is het Hollands Hoen bekend onder de naam Hamburger, de hoenders werden namelijk vanuit de plaats Hamburg verspreid over heel Europa. Eigenlijk is het een naam voor een groep hoenderrassen, als land van oorsprong wordt Engeland, Nederland of Duitsland genoemd. Gepelde hoenders kwamen in Nederland al heel lang voor, in 1580 worden zij al genoemd, het gepelde Hollands hoen is dan ook zeer waarschijnlijk in Nederland ontstaan. Aan het einde van de 19e eeuw verschenen zowel in Nederland als Engeland de krielen. Let op, verwissel deze Hollandse hoenkrielen niet met de Hollandse kriel, dit is een heel ander ras. 

Beschrijving

Een slank en sierlijk hoen met een rozekam, witte oren en leiblauwe benen (bij de koekoekkleurige is de beenkleur wit/lichtleiblauw). De oogkleur loopt van oranjeachtig-bruinrood tot donker-roodbruin dit hangt af van de kleurslag. Naar gelang de kleur kan het type ook verschillen, het kleinst zijn de gepelde, de geloverde zijn wat groter en de éénkleurige (zwart, wit en blauw) zijn het grootst. Het gewicht van de haan varieert van 1,7 tot 2,5 kg en bij de hen 1,4 tot 1,8 kg. Bij de krielen is dit voor de haan 700 gram en voor de hen 800 gram. 

Kleurslagen

Goud-zwart geloverd, zilver-zwart geloverd, goudpel, zilverpel, geelwitpel, goudblauwpel, wit, zwart, ongezoomd blauw en koekoek en bij de krielen ook nog citroenpel. 

Eigenschappen 

Levendige en actieve dieren die heel beweeglijk kunnen zijn, het is geen ras wat snel tam zal worden. Zij zijn zeer geschikt om los op het erf gehouden te worden en kunnen goed vliegen. In een ren kan ook wel maar dan moet deze wel ruim en overdekt zijn, daarnaast moeten de dieren genoeg afleiding hebben omdat zij zich anders snel gaan vervelen. De hennen leggen zo'n 150 witte eieren per jaar en worden niet broeds. Er bestaan bij de gepelde soorten ook hennevederige hanen.

© Copyright Joke Osinga


© Foto H.Timmer

Overgenomen met toestemming van AVICULTURA


Holland Hoenkriel
Foto van Johan Opsomer
E-mail: johan.opsomer@pandora.be Website: Kippen grabbelton