Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Groninger Meeuw

Geschiedenis

De Groninger Meeuw is een oud Nederlands ras, de heer Houwink beschreef in 1888 al "grofgepelde goud- en zilverpellen, grote landhoenders" in de provincie Groningen die Meeuwen werden genoemd.
Een bekende naam van een fokker van Groninger Meeuwen is de heer B.Brouwer, die met de opbouw van zijn stam rond 1905-1910 begon. Hij zocht zilverpel hennen uit Groningen uit en kruiste die met een flinke Friese zilverpel haan, hiermee werd de grondslag gelegd voor zijn stam Groninger Meeuwen. Zijn forse dieren werden eerst geŽxposeerd als Friese Hoenders en later werd op verzoek van de Nederlandse Hoenderclub, een nieuwe naam gegeven, Groninger Meeuw, mede ter onderscheiding van de Oost-Friese Meeuw.
De krielen zijn ontstaan bij pogingen om Friese en Brakelkrielen te fokken.

Beschrijving

Er is dus een grote verwantschap met de Oost-Friese Meeuw, de Groninger Meeuw heeft een fors lichaam met een enigszins opgerichte borst. De ruglengte is wat kleiner dan die van de Oost-Friese Meeuw maar weer langer dan die van het Friese Hoen. Een belangrijk verschil is de donkerbruine oogkleur van de Groninger Meeuw tegenover een roodgele tot roodbruine oogkleur van de Oost-Friese Meeuw en een oranje oogkleur van de Friese Hoenders.
De kam is enkel, de oren zijn wit en de kinlellen rood van kleur.
De pelling is minder fijn dan de pelling bij de Friese Hoenders.
Het gewicht van de haan is 1,8-2,1 kg, de hen weegt 1,6-1,8 kg.
Bij de krielen weegt de haan 700-800 gram en de hen 600-700 gram.

Kleurslagen

Goud en Zilverpel, bij de krielen ook nog citroenpel

Eigenschappen

Zeer geharde levendige dieren die van een vrije uitloop houden, zij kunnen ook goed vliegen.
In een ren kunnen zij wel gehouden worden maar die moet dan wel ruim en overdekt zijn.
De leg is goed, rond de 170 witte eieren per jaar, de hennen worden zelden broeds maar zijn wel goede kloeken als zij kuikens hebben.

© Joke Osinga


© Foto Jozef Wolter
overgenomen met toestemming van AVICULTURA

Groninger Meeuwen