Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Het Friese Hoen

Het Friese Hoen is een van de oudste Nederlandse hoenderrassen en de populariteit van Friese Hoenders is zeer groot. Ze komen maar liefst in 11 kleurslagen voor, waarvan de "gepelden" het meest bekend zijn. Haar populariteit is niet zo verwonderlijk, aangezien dit slanke en vitale landhoen met zijn hoog gedragen borst, prachtig waaiervormig gespreide staart en sierlijk gebogen halslijn een fraaie verschijning is, waarbij ze ook nog eens strak in het verenpak zit.

Friese Hoenders zijn gehard, levendig van aard en vertonen een tamelijk actief gedrag. Zij zijn dan ook uitermate geschikt voor de vrije uitloop. Ze komen reeds op jeugdige leeftijd aan de leg. De eerste eieren kunt u al verwachten als ze ca 5 maanden oud zijn.. Verder zijn het uitstekende legsters en aantallen tussen 200-250 eieren per jaar kunnen door sommige kleurslagen en bij een goede verzorging zeker gelegd worden. In het voorjaar en zomer legt dit ras de meeste witschalige eieren, die ongeveer 55 gram per stuk wegen. Broedsheid komt niet of nauwelijks voor. De kuikens groeien vlug op en zitten snel in de veren. Met 2 weken is het onderscheid tussen haantjes en hennetjes reeds vaag te zien en met 3 weken tekenen de haantjes zich duidelijk af.

Zij behoort tot de lichte hoenderrassen en haar gewicht ligt gemiddeld rond de 1400 gram. Zeg maar kleine kip, grote kriel. De Friese Hoenders waren oorspronkelijk gepeld en zorgden in hoofdzaak voor zichzelf. Dit gepelde hoen was in Friesland vrij algemeen en is het oudste en meest kenmerkende van de Friese Hoenders.

Ik fok zelf de Friese Zilverpel.

Piet Jager


Piet Jager


Foto Jozef Wolters
overgenomen met toestemming van AVICULTURA

Alles over het Fries Hoen