Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN

Faverolles

Het meest bekende Franse ras ter wereld de Faverolles!!!!!!
En dat is niet verwonderlijk. Het is een heel speciaal hoen, mooi, vertrouwelijk en uitstekende nuteigenschappen. Alle verenigt in één en dezelfde kip, de Faverolles.
Als we de Faverolles nader onder de loep nemen, kom je de speciale raskenmerken tegen. De volle uit drie delen bestaande baard en aan de poten een vijfde teen.
Dan is er het opvallende kleurverschil tussen de haan en de hen bij de zalmkleur.

Veel leken denken dat het verschillende hoenders zijn. Als we de haan bekijken zien we een zwart hoen met zilver witte sierveren met een witte vleugeldriehoek. Bij dit wit moet men geen spierwit voorstellen maar ivoorwit met een iets goudgeel op rug, schouders en zadel. De baard zien we het liefst zo zwart mogelijk maar makkelijk is dit niet. De kleur van de hen is eigenlijk tegenovergesteld, een ivoorwit hoen met een zalmkleurige hals, rug, zadel en staart, waarbij elke veer licht omzoomt is.

De populariteit komt ook door het gezellige stevige type. Het zijn de teddyberen onder de hoenders, gewoon lieve vriendelijke knuffels.
Faverolles zijn forse diep gestelde hoenders, die een massieve indruk maken met een horizontale houding. Ze zijn in het bezit van een volle uit drie delen bestaande baard. Op de kop een simpele rechtopstaande enkele kam met maar liefst vijf kampunten.
Het ideale gewicht van de Faverolles is voor de hanen 3,5 tot 4 kg. En voor de hennen 2,8 tot 3,5 kg.
Faverolles zijn er in de zalmkleurslag en in de witte kleurslag.

Faverolles (Duits)

Wat doet een Franse speciaalclub met een Duitse fokrichting zult U zich misschien afvragen. Dat zit zo: wij als F.H.C. volgen zoveel mogelijk het moederland van onze hoenders, Frankrijk. Ook daar word deze fokrichting erkend, alleen de benaming is anders. In Frankrijk spreekt men van de Faverolles clair (helder) voor de Franse fokrichting en van Faverolles foncè (donker) voor de Duitse fokrichting. Ook het verschil in type wordt erkend, net als bij ons. Op het verschil in kleur en type, zijn deze twee fokrichtingen verder gelijk. Dus al het bijzondere van de Faverolles geldt ook voor de Faverolles van de Duitse fokrichting.

Dan is er nog een punt waarom we deze fokrichting in onze speciaalclub hebben. Dat is het feit dat de Faverolleskriel een Duitse creatie is. Faverolleskrielen zijn een exacte verkleining in kleur en type van de Faverolles (Duits). Alleen de benaming in Duitsland is belachelijk, daar wordt de Faverolles; Lachshun genoemd, wat zalmkleurighoen betekent. Daar er ook andere kleurslagen erkend zijn, krijg je namen als; zwart zalmkleurighoen. Laten we maar denken dat daar niet over nagedacht is.

Faverolles van het Duitse type lijken zwaarder dan het Franse. De ruglijn lijkt langer door de lager gedragen staart, de borst is iets verder uitgezakt. Daardoor heeft het Duitse type het zo genoemde baksteen model. Toch is het gewicht nagenoeg gelijk aan dat van het Franse.
De meest voorkomende kleurslag is zalm, deze kleur is bij hennen veel warmer en donkerder dan dat van de Franse fokrichting. Bij de hanen zien we grotere verschillen, een diepe baard, een roodbruine halsvlek en een roodbruine rug en schouder tekening.
Als speciaal club wijzen wij de fokkers erop dat het kruisen van de twee types niet aan te raden is. Men krijgt dan zogenaamde zwevers geen Frans noch Duits type. Ervaren keurmeesters doorzien dit gelijk en geven lage predikaten.
Faverolles (Duits) zijn ook erkend in andere kleurslagen t.w.; zwart, blauw, Columbia en buff. In Frankrijk zijn al de andere kleuren dan zalm en wit alleen erkend in het Duitse type. Wij als speciaal club denken ook, dat dit het beste is om problemen in type te voorkomen.

Faverolleskriel

Faverolleskrielen zijn net als de grote Faverolles bij de hoenders het bekendste Franse krielras ter wereld. Het zijn dan ook perfecte verkleiningen.
Het is een prachtig gezicht om een toompje Faverolleskrielen te zien rondscharrelen. Niks overhaast, alles de aandacht geven die denken dat het toekomt. Dit is niet verwonderlijk, ze lijken ook qua karakter op hun grote broeders en zusters, rustig en vertrouwelijk in de omgang. De Faverolleskriel staat in Nederland op een zeer hoog peil, dit dankzij het feit dat een paar zeer kundige fokkers zich met dit ras bezig houden. Er wordt al regelmatig het zo fel begeerde predikaat 'U" behaald.

Faverolleskrielen hebben hetzelfde baksteen type als De Faverolles (Duits), het is alleen een kleiner steentje. Het zijn echte type dieren, wat niet wil zeggen dat de kleur en tekening te verwaarlozen zijn. Het kopje is in verhouding gezien klein en voorzien van een volle uit drie delen bestaande baard. We moeten wel opletten, dat de ogen vrij blijven. De enkele kam is niet groot en staat fier rechtop, het ideaal is vijf regelmatig gevormde kampunten. De oogkleur is oranjerood. Een stevige korte snavel, waarbij enige hoornkleurige aanslag op de boven snavel is toegestaan, complementeren het kopje.

Faverolleskrielen hebben een vol en rijk verenkleed, wat goed aangesloten hoort te liggen. Daarbij een rijk lang en dik halsbehang. De poten zijn vrij kort en stevig, niet te dicht bij elkaar geplaatst, ze moeten een stevige indruk maken. De poten zijn voorzien van vijf tenen, niet te zwaar bevederd.
Het standaard gewicht is in 1996 gewijzigd, de nieuwe gewichten zijn voor hanen 1100-1200 gram en hennen 900-1000 gram.
Faverolleskrielen zijn in verschillende kleurslagen erkend t.w.; zalm, zalmblauw getekend, blauw (gezoomd) wit, wit, zwart, koekoek en Columbia. Waarbij we willen opmerken, dat de zalmkleurige het meest voorkomen.

© Henny Broekhuizen
Voor meer informatie: E-mail: rightsaidfred@planet.nl

© Foto van Ronald Pietersma

© Foto van Rudy Dannau 
E-mail wans6113@tiscali.be  
tel nr. 0497 538 577 (BelgiŽ)

De Franse Hoenderclub heeft een pagina, bij "Speciaalclubs".