Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Faverolle

Monsieur et Madame Faverolle. Met rollende Franse RRRRRRRRRRR . Inderdaad, als ik ze zo bekijk zie je gewoon dat ze uit de Franse 'beau monde' afkomstig zijn.
Hij, met zijn aristocratische baard en bakkebaarden lijkt zo weggelopen uit een laat-middeleeuwse film met Depardieu. Zij is eerder van het 'Rubens-type'. Minder aristocratisch, omdat gebaarde vrouwen eigenlijk enkel maar te vinden waren in het 19de-eeuwse circus of de kermistent. Maar toch 'Frans' genoeg om op de wijnvelden druiven te plukken of althans om de wijn te proeven met een stukje 'fromage'.
En een baard dat dat is, bij meneer zwart en bij madame wit.
Heerlijke beesten voor wie van volume houdt, en er zijn zo'n mensen. Daarvoor werden ze ook gefokt in de beginne.
Wat ik zo leuk vind is het feit dat de hanen helemaal anders van kleur zijn dan de hennen. De donkere hanen steken schril af tegen de veel lichtere hennen.
Rustig bewegen ze over het erf, hebben eigenlijk nauwelijks een omheining nodig en leggen bovendien nog behoorlijk voor een vleesras.
En dan is er nog die teen. Ze hebben er eentje meer dan andere kippen. Zomaar, zonder nut of reden hangt er achteraan een teen bij. In de Alpen misschien nuttig bij de gevaarlijke beklimmingen van een rotswand, maar hier in ons vlakke landje totaal doelloos.
Ze zijn eerder zeldzaam geworden, maar ik zou ze iedereen aanraden, al was het maar om iets speciaals te hebben.

© Copyright Johan Opsomer
E-mail: johan.opsomer@pandora.be Website: Kippen grabbelton


Faverollehen

Zalmkleurig koppel

© Copyright Johan Opsomer