Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Faverollekriel

Herkomst: Duitsland
± 1930 hebben de Duitsers van de grote Faverolle (een Frans ras) de krielvorm gemaakt. Ze hebben er ook een eigen naam aan gegeven nl. Deutsche-Lachshühner. Uit deze naam blijkt duidelijk, dat "zalm" de hoofdkleur is. Er is overigens een Duitse en een Franse fokrichting.

Algemene indruk en eigenschappen:
Het ras is zeer vertrouwelijk, rustig van aard en heeft een zeer behoorlijke legkracht. Ze zijn gehard en kunnen in beperkte ruimte gehouden worden. Met hun bevederde poten zullen ze ook weinig schade aanrichten in de tuin.

Vormbeschrijving (Duitse fokrichting):
Faverolles hebben een aparte vorm. Van opzij gezien, zijn ze rechthoekig, gestrekt, breed en diep van bouw. Horizontale houding, middelhoog gesteld. (het baksteenachtig type)
De kop is middelgroot met een middelgrote enkele kam. De ogen zijn oranje-roodbruin van kleur. Een volle driedelige baard (baard met bakkebaarden) moet aanwezig zijn.
De vleugels dienen goed gesloten te zijn en horizontaal gedragen te worden. De poten, waaraan een naar achteren gerichte vijfde teen behoort te zitten, zijn middellang bevederd, evenals de buitenste teen. De kleur komt overeen met het gevederte.
De Duitse fokrichting vertoont een iets diepere zalmkleur, dan de Franse fokrichting. En de Duitse hanen hebben een zogenaamd kleurcentrum in de hals, aan weerszijden ongeveer 10 cm onder de baard en wat roodbruine veren op het staartdek.

Het standaard gewicht is in 1996 gewijzigd, de nieuwe gewichten zijn hanen 1100-1200 gram en hennen 900-1000 gram).

Kleurslagen:
Faverolleskrielen zijn in verschillende kleurslagen erkend; te weten zalm, zalm blauwgetekend, blauw (gezoomd), wit, zwart, koekoek en Columbia. Waarbij we willen opmerken dat de zalmkleurige dieren het meest voorkomen. Deze zijn het spectaculairste met de totale verschillende kleur van haan en hen.

Kleurbeschrijving Zalmkleur

De haan:

De hen:
© Dick Timmermans
E-mail: duffith@planet.nl