Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Crèvecoeur

Weer zo'n apart Frans ras de Crèvecoeur, van oorsprong natuurlijk een nutras. Het is gecreŽerd door Fransen en die houden van lekker eten. Een mooi hoen is meegenomen maar hij moet wel eetbaar zijn.
Het is een imposant hoen om te zien en misschien wel wat voor mensen, die niet kunnen kiezen, wordt het een Houdan of toch La Flèche. De Crèvecoeur heeft van beide wel wat. Er wordt gezegd, dat de veerstructuur tot de mooiste ter wereld beschouwd mag worden. Dit is goed te zien, en mooi rijk en vol gevederte. Het lijkt wel of ze altijd glad zijn en glimmen.

Crèvecoeurs hebben een kuif en daarbij een hoorntjeskam. Deze kam toont niet zo spectaculair als die van de La Flèche. Dit komt door de kuif maar is toch duidelijk zichtbaar. Crèvecoeurs hebben een licht opgerichte houding en normaal vier tenen. Door de volle borst tonen zij robuust en stevig.
Ze leggen een niet te groot wit ei, het is dan ook van oorsprong een vleesras. De fok brengt geen noemenswaardige problemen met zich mee, al moeten we oppassen voor teveel vocht. Ze houden van een droog onderkomen, zoals alle kuifhoenders.
Zoals bij veel zeldzame rassen moeten we opletten voor te veel inteelt en kleiner worden. Crèvecoeurs moeten kracht uitstralen, het zijn flinke stevige boerenhoenders, die een standaard gewicht moeten hebben van 2,5 tot 3 kg bij de hanen en 2 tot 3 kg bij de hennen. Ze zijn erkend in de kleuren zwart, wit en blauw.

Crèvecoeurkriel

De Crèvecoeurkriel is in ons land nog niet erkend maar wordt hier al wel gefokt. Het is dan ook een prachtige kriel. Vooral vrouwen vallen direct voor de charmes van dit parmantige krielras. Prettige bijkomstigheid is dat de haantjes een vrij beschaafde kraai hebben, hij is daar ook niet fanatiek in, zonder meer een pluspunt in deze tijd.

Het is een perfecte verkleining met kuif en hoorntjes kam. Ze zitten glanzend glad en strak in het verenpak.
De leg en bevruchting is goed te noemen. Ze leggen voor een kriel een fors wit ei. Ook broedsheid komt voor en is dus geschikt voor natuurbroed, wat zonder meer een keer aan te raden is. Niets is vertederender, dan een Crèvecoeurkriel met die kleine kuifkuikentjes te zien rondscharrelen.
Het duurt wel lang voor het verschil van haantjes en hennetjes te zien is. Een kenmerk is, dat de kuifveren van de haan smaller en spitser zijn dan die van de hennen, welke afgeronde kuifveren bezitten.
Het ideale gewicht ligt op 900 gram voor de hanen en 850 gram voor de hennen, ze moeten niet groot maar wel stevig zijn.
De Crèvecoeurkriel komt alleen in de zwarte kleurslag voor, misschien volgen wit en blauw ook nog wel, dat zal het ras ten goede komen.

Voor meer informatie; Dirk de Jong, Tel: 030-6886131

Fred Broekhuizen
E-mail: rightsaidfred@planet.nl


Foto van FEATHERSITE

De Franse Hoenderclub heeft een pagina, bij "Speciaalclubs".