Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Chabo

Geschiedenis

Een heel bijzonder ras dat alleen in krielvorm voorkomt, er zijn heel veel namen voor dit dier geweest: Chinese krielen, Japanse Chabo's, Japanse krielen, Japanse bantams, Chabo krielhoen. Op verzoek van de speciaalclub is in 1987 voor de naam Chabo gekozen door de standaardcommissie van de NHDB.
Van oorsprong zijn zij afkomstig uit China. Op het schilderij "De Hoenderhof" van Jan Steen uit 1660 staat al een Chabo haan afgebeeld.
De kortbenige hoogstaartige Chabo moet gezien worden als de Japanse fokrichting, waarschijnlijk hebben Europese zeevaarders Chabo's vanuit China naar Japan gebracht. Vanaf 1650 konden koopvaardijschepen namelijk de Japanse havens bereiken.
In Europa werd er pas vanaf 1860 doelbewust mee gefokt, toen werden er Chabo's naar Engeland gehaald.

Beschrijving

Klein gedrongen dier met zeer korte gele benen. De veerrijke staart wordt steil gedragen, zeker door de haan. De haan heeft een grote brede kop vooral vergeleken met de grootte van het lichaam. Ook de dikke rode kam is groot en vlezig. De ogen zijn oranje tot donkerrood, de oren rood, glad en ovaal van vorm en de rode kinlellen zijn lang. De brede vleugels worden laag gedragen.
Het gewicht van de haan is 635-725 gram en de hen weegt 575-625 gram.

Er bestaan ook krulvederige en zijdevederige Chabo's en daarnaast komen er ook bolstaarten voor.

Kleurslagen

In Nederland zijn er 27 kleurslagen erkend, o.a.:
wit zwartstaart, wit, zwart witgepareld, zilverhals, geel zwartstaart, parelgrijs, blauw, patrijs, zilverpatrijs, meerzomig patrijs, goud en zilvertarwe, roodgeschouderd, proselein.

Eigenschappen

De loop van de Chabo's is schuifelend, de dieren moeten in droge hokken en beschutte rennen worden gehouden vanwege de korte benen. Zij kunnen goed in een kleiner hok gehouden worden. Het is een zeer vertrouwelijk ras, maar ze zijn wel levendig en temperamentvol. De hanen zijn overigens niet vechtlustig.
Er is een tamelijk goede leg in voorjaar en zomer. De lichte eieren wegen ongeveer 35 gram.
De hennen kunnen goed broeds worden en zijn zeer goede kloekjes.

De kortbenigheid is een lethale (dodelijke) factor; alleen de kuikens die fokonzuiver zijn voor kortbenigheid of die de factor missen komen uit het ei en blijven in leven. Gerekend over grote aantallen blijft zo'n 75% in leven, of kan uit het ei komen, 25% komt niet uit of blijft niet in leven. Daarnaast is er natuurlijk nog een "normaal" percentage dat niet in leven blijft.

Joke Osinga

   
Joke Osinga


Eddy uit Engeland met twee van zijn chabo's

Chabobolstaart Chabo hen Berkenkleur
Chabo haan zijdevederig wit

Foto's © Copyright Johan Opsomer
E-mail: johan.opsomer@pandora.be Website: Kippen grabbelton

 

Chabo Homepage