Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Bresse-Gauloise

U vraagt zich misschien af, is dit een nieuw ras, de Bresse-Gauloise. Nee, het zijn twee benamingen voor één en hetzelfde hoen.
Dit al eeuwen oude ras dankt zijn twee namen aan het feit, dat de naam Bresse beschermd is. Alleen hoenders die aan bepaalde eisen voldoen, mogen zo genoemd worden. De hoenders van hetzelfde ras, die niet aan die eisen voldoen, heten Gauloise.
Het is dan ook een Frans hoen en daar is altijd wel iets mee aan de hand. Wij fokkers van Franse hoenders hebben wel geleerd daarmee te leven, het bijzondere trekt ons denk ik ook wel aan en de Bresse-Gauloise is bijzonder. Het heeft niet voor niets model gestaan voor het symbool van Frankrijk en siert zijn beeltenis niet bijna elke kerktoren.

Op het eerste gezicht is de Bresse-Gauloise een eenvoudig hoen van het landhoentype. Zoals zijn type al verraad, zijn het dieren met geweldige legwaarde. Het zijn echte eieren poepers. Deze eieren zijn zeer groot en witschalig. Zomer of winter het maakt niet uit.
Wie ze los wil laten lopen, moet over een grote ruimte beschikken. De Bresse-Gauloise neemt graag een zeer groot foerage gebied, dit nemen ze letterlijk en figuurlijk. Het zijn zeer goede vliegers, die overal komen waar ze willen.
Zijn grote naamsbekendheid heeft dit hoen te danken aan zijn tafelkwaliteit. Een vleesras van ongekende smaak, ook op latere leeftijd.
Er wordt beweerd, dat ze zeer wild en vliegerig zijn, een omheining van twee meter hoog is geen enkel probleem. Aan de fokkers om het tegendeel te bewijzen, anders kan men ze alleen in afgesloten rennen houden. Dit zou toch zonde zijn voor zo'n speciaal ras.
Het gewicht is 2,5 tot 3 kg voor hanen en 2 tot 2,5 kg voor hennen.
De Bresse-Gauloise is er in de kleuren zwart, wit, blauw en zilverpel.

Voor meer informatie; Dirk de Jong, Tel: 030-6886131

Fred Broekhuizen
E-mail: rightsaidfred@planet.nl

Foto's van Dirk de Jong

De Franse Hoenderclub heeft een pagina, bij "Speciaalclubs".