Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN

Brahma

Geschiedenis

De Brahma komt uit India, in 1846 kwamen zij naar Amerika en stonden ook bekend onder de naam Shanghai en Chittagongs. Rond 1852 verschenen ze ook in Engeland. De Brahma's werden vaak gebruikt bij kruising met andere rassen om deze te verbeteren. Rond 1870 ontstonden in Engeland de krielen, ze kwamen voort uit een kruising met Aseel, Chabo's en Sabelpootkrielen, en later nog de Cochin. 

Beschrijving

Brahma's trekken vooral de aandacht door hun grootte en hun trotse statige houding. Ook de dij en voetbevedering zorgt voor een imposante indruk. Zij hebben in verhouding met de grootte een kleine kop met een brede schedel, een kleine drierij´ge erwtenkam en overhangende wenkbrauwen wat een goedmoedige indruk geeft. De Brahma kriel meet ongeveer 1/5 van de grote Brahma. Het gewicht van de haan kan 5 kg bedragen en bij de hen 4 kg, voor de krielen is dit 1450 en 1200 gram. 

Kleurslagen

De grote Brahma's zijn erkend in de kleuren:columbia, columbia blauw getekend, buff columbia, meerzomig patrijs, meerzomig zilverpatrijs en berken. De krielen in dezelfde kleuren en bovendien in buff columbia blauwgetekend en meerzomig blauwpatrijs. 

Eigenschappen 

Brahma's zijn rustige kippen die gemakkelijk tam te maken zijn. Zij kunnen niet echt vliegen zodat een laag hekwerk voldoende is en de zitstokken niet te hoog geplaatst moeten worden. De grote hoenders leggen zo'n 150 kleine eieren per jaar en de krielen iets meer. De hennen kunnen broeds worden en zijn dan ook goede kloeken. De kuikens groeien langzaam op, het duurt een tijdje eer de dieren volledig uitgegroeid zijn. De eerste leg zal daarom ook pas rond de 7 maanden beginnen. Wel oppassen dat de dieren niet te vet worden want ze hebben een goede eetlust.

© Copyright Joke Osinga


Brahma meerzomig zilverpatrijs


Brahma berken                                Brahma meerzomig patrijs

ę Foto's van Loes Schutters