Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN

Braekel

Geschiedenis

Een oud Belgisch hoenderras, ontstaan uit de landhoenders die in West-Europa voorkwamen, rond 1400 werden er al Braekels verhandeld in BelgiŽ. Er zijn wat subrassen en namen geweest zoals de Zottegemse zwartkop, het Chaamse hoen en het Kempische hoen. In Engelstalige landen is het ras bekend als de Campine, zij kregen daar veel aandacht door hun grote legkracht. Rond 1935 was er sprake van een Braekelkriel in Nederland, ontstaan door kruising met Sebrights maar in 1956 volgde pas erkenning van krielen uit Duitsland die waren ontstaan door kruisingen van grote zilver Braekels met zwarte Duitse krielen. 

Beschrijving

De Braekels hebben een hoge staartdracht waarbij de staart ook goed bevederd is verder is de borst diep en goed gerond. De kam is enkel en bij de hen valt deze wat om, de oren zijn wit en de ogen donker met zwarte oogranden. De benen zijn blauw van kleur. Het gewicht van de haan bedraagt 2,7 kg en voor de hen 2,2 kg. Bij de krielen is dit 700 gram en 650 gram. 

Kleurslagen

Goud en zilver met pelstreeptekening Eigenschappen Een gehard en levendig hoen dat van nature wat schuw is, goed kan vliegen en graag de vrije natuur in gaat. De dieren groeien snel op waardoor ook de hennen snel zullen leggen. Braekels hebben een goede leg van zo'n 170 witte eieren per jaar en zij worden zelden broeds.

© Copyright Joke Osinga


Speciaalclub voor het Braekelhoen