Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Belgische vechters

Geschiedenis

De Belgische vechters zijn onderverdeeld in het Brugse en het Luikse type. Er bestaat ook een Tiense vechter maar deze is in Nederland niet erkend. Het Brugse type is rond 1850 ontstaan uit kruisingen tussen vechtlustige landhoenders en buitenlandse rassen zoals de Maleier. Rond 1900 ontstond de Luikse vechter weer uit kruisingen van het Brugse type met Maleiers, de bedoeling was de bouw en de vechtlust te vergroten.
Ook zijn er Belgische vechtkrielen ontstaan, in Nederland wordt bij de krielen geen onderscheid gemaakt tussen het Brugse en het Luikse type.

Beschrijving

De beide types lijken veel op elkaar maar onderscheiden zich ook op een aantal punten; de Luikse vechter staat hoger op de poten dan het Brugse type, beide rassen hebben een lange hals en een gespierd en groot voorkomen. De romp van het Brugse type is horizontaal en de romp van het Luikse type is meer afhellend, aansluitend is dit hetzelfde bij de vleugeldracht.
Beide hebben een brede schedel met goed ontwikkelde wenkbrauwen donkere oogranden en diepliggende felle ogen. De Brugse vechter heeft een erwtenkam en de Luikse vechter een enkele kleine kam. De kopversierselen zijn gepigmenteerd die van het Luikse type zijn het donkerst. Bij de krielen zijn in Nederland zowel de erwtenkam als de enkele kam erkend.
Het gewicht van de haan bedraagt 5-5,5 kg en voor de hen 4 kg., voor de krielen is dit 1,2 en 1,1 kg.

Kleurslagen

Brugs type: blauw, blauwgezoomd, roodgeschouderd blauw, roodgeschouderd zilverblauw, zwart en roodgeschouderd zwart.
Luiks type: blauwgezoomd, roodgeschouderd blauw, zwart, goudhalzig zwart , zilverhalzig zwart, geelberken , berken, zalmkleurig, zilverzalmkleurig en wit.
De krielen: blauwberken en geelberken.

Eigenschappen

Zeer geharde rassen met de echte uitstraling van een vechthoen maar gewoonlijk zijn ze zeer mak en vertrouwelijk.
Het aantal eieren ligt rond de 100 per jaar en broedsheid komt bij de hoenders niet voor, bij de krielen soms.
De vlieghoogte is voor de grote hoenders zo'n 1,5 meter en voor de krielen zelfs 2 meter.

Joke Osinga

  

© Copyright foto's Johan Opsomer
E-mail: johan.opsomer@pandora.be  
Website: Kippen grabbelton