Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN

Barnevelder

Geschiedenis

De Barnevelder is ontstaan in Nederland, na de Eerste wereldoorlog werd de plaats Barneveld het centrum van de pluimveefokkerij en miljoenen eieren werden naar alle delen van de wereld geŽxporteerd. De aanwezige landhoenders werden gekruist met o.a. Cochins om de winterleg te verbeteren en later werden er ook Marans ingekruist om de bruine eikleur vast te houden. Rond 1925 kregen ze de naam Barnevelder en werden ze ook geŽxporteerd naar o.a. Engeland. Daar werden krielen gecreŽerd met behulp van Indische vechtkrielen, maar ook in Duitsland werd met de creatie begonnen door gebruik te maken van Rhode Island Red krielen en Duitse Langshankrielen. De uiteindelijke erkenning van de Barnevelderkriel volgde rond 1930.

Beschrijving

De Barnevelder is een middelgrote kip met een goed geronde brede borst, ze doen een beetje aan de Wyandotte denken. De kop heeft een enkele middelgrote kam met 4 tot 5 kamtanden, daarnaast rode oren en oranjeroodbruine ogen. De benen zijn geel en bij de hen is er nog een donkere aanslag aanwezig.
Het gewicht van de haan is 3,5 kg en de hen weegt 2,75 kg, voor de krielen is dit 1100 en 1000 gram.

Kleurslagen

Dubbelgezoomd, blauw dubbelgezoomd, zwart en wit.

Eigenschappen

Kenmerkend voor de Barnevelders is het bruine ei en de goede leg (zo'n 200 eieren per jaar), die ook in de winter door gaat.
Het is een gehard, levendig en vertrouwelijk ras dat zich overal thuis voelt, ze kunnen los gehouden worden maar ook in een ren, de vlieghoogte bedraagt slechts 1 meter.

© Copyright Joke Osinga


© Foto's Joke Osinga

 


Overgenomen met toestemming van AVICULTURA
Foto © Copyright Johan Opsomer
E-mail: johan.opsomer@pandora.be Website: Kippen grabbelton

© Foto van Marinda van Ruitenbeek

Barnevelder club