Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Assendelfter

Geschiedenis:

De Assendelfter dankt haar naam aan het dorp Assendelft in Noord-Holland. Het is één van de oudere nationale hoenderrassen, waarschijnlijk ook de voorloper van de gepelde Hollandse hoenders.
Rond 1900 kwamen zij vrij veel voor in de streek rond Assendelft. Een levendig klein landhoen met peltekening dat geen hoge voedingseisen stelde en een behoorlijk aantal eieren legde. Door de opkomst van de bedrijfsleghorns nam de belangstelling voor de Assendelfter af. Daarnaast bleken de grote hoenders ook gevoelig te zijn voor de Marekse verlamming.
De krielen zijn ook in Noord-Holland ontstaan, rond 1975

Beschrijving

De Assendelfter heeft een halfhoge staartdracht met sterk gespreid gedragen stuurveren. Een brede sterk geronde borst, niet zo hoog gedragen. De vleugels worden enigszins schuin achterwaarts naar beneden gedragen.
Verder heeft de Assendelfter een rozenkam, middellange ronde kinlellen en witte oren met iets rood langs de randen. De ogen zijn oranje-rood van kleur en de snavel is blauwachtig wit. De beenkleur is blauw.
Het gewicht van de haan bedraagt 1,5-1,7 kg, de hen weegt 1,2-1,3 kg.
En bij de krielen weegt de haan 550-65- gram en de hen 450-550 gram.

Kleurslagen

De kleuren zijn Zilverpel en Geelpel (vroeger goudpel).

Eigenschappen

De Assendelfters houden van een vrije uitloop want de dieren zijn beweeglijk. Het zijn geen agressieve kippen, zij zijn heel verdraagzaam.
De hen legt goed in voorjaar en winter, de witte eieren wegen zo'n 40-50 gram. Zij worden zelden broeds, als kloek zijn ze niet zo betrouwbaar.

De Assendelfter is geschikt voor scheikuikenteelt:
Uit een kruising van een goudkleurige haan en een zilverkleurige hen komen lichtgekleurde kuikens die allen haantjes zijn en donker gekleurde kuikens die allen hennen zijn.

© Joke Osinga


 © overgenomen met toestemming van AVICULTURA

Assendelfter en Noordhollandse blauwen club