Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Ardenner kriel

De Ardenner krielen zijn een ras dat men in Nederland maar weinig tegen komt. In BelgiŽ is dit kipje in 1913 in de standaard opgenomen.
Toch is het een krieltje dat echt de moeite waard is om te worden gehouden. Een elegant kipje dat fier in het rond scharrelt.
Een enkele keer ziet men deze diertjes op een tentoonstelling en als men zijn oor te luisteren legt, dan hoort men verschillende reacties. Van "kijk nou eens, dat kipje heeft een zwarte kam", tot "ajakkes wat een donkere kam heeft dat kipje", De ťťn vindt het mooi en de ander vindt het maar niks. Maar opvallen doen Ardenners wel. Het is een echte blikvanger.
Van nature is dit hoentje vertrouwelijk van aard en is zeer vitaal, want ze zijn tegen een bar klimaat bestand. Men moet ze wel in een overdekte ren houden want 's avonds willen ze omhoog, het liefst in de bomen. Ze zoeken het hoogste punt op om te gaan rusten.
Voor iemand die zo maar enkele krielkipjes voor de aardigheid in zijn hok wil hebben zijn het oergezellige dieren en zeker aan te raden.

Fokkers die eens gauw enkele dieren voor de tentoonstelling willen fokken, komen bedrogen uit. Al enkele jaren worden door mij zilver en goudhalzige zwarte gehouden. Vele verrassingen waren mijn deel. Het blijkt een allegaartje te zijn wat er in deze dieren is ingefokt. De kuikens die er uit komen vertonen verschil in grootte en in kleur. Tevens zijn er veel met te slappe en grote kammen. Dat is een ernstige fout. Strenge selectie is hier geboden. Bij de middelgrote kammen van de beste Ardennerkrielen wijzen de kamtanden iets naar achteren.
In Nederland zijn de volgende kleurslagen erkend: patrijs, zilverpatrijs, goudhalzig zwart, zilverhalzig zwart, zwart, zalmkleur en wit.
In BelgiŽ zijn ook nog erkend: zilverhalzig zwart met gezoomde borstveren (berken), goudhalzig zwart met gezoomde borstveren (goud berken) en de zilverzalm kleur. Terwijl daar de witte variŽteit uit de standaard is geschrapt, omdat het niet mogelijk zou zijn deze te fokken. Het gekke is dat bij mij uit zilverhalzig, heel aardige witte vielen. Niets is de mens vreemd en voor het krieltje ook niet.
In BelgiŽ verlangd men als huidskleur wit en ook witte teennagels wil men niet. Sommige keurmeesters in BelgiŽ vinden een witte teennagel niet erg. Ook in de Nederlandse standaard wordt er niet gesproken over nagelkleuren. Toch zou het wenselijk zijn de Belgische standaard aan te houden, want per slot van rekening is het een zuiver Belgische kriel.
Zoals gememoreerd, in BelgiŽ verlangt men een witte huidskleur. Bij mij ben ik nog geen Ardennerkriel met een witte huidskleur tegengekomen, allen zijn zwart. Zou het wel mogelijk zijn Ardenners te fokken met een witte huidskleur? Verlangd men soms het onmogelijke?
Sommige zoeken de oplossing van het probleem in het door elkaar kruisen in grote aantallen in de hoop dat er enkele dieren uit vallen die redelijk zijn. Dit alles kan natuurlijk wel als men dan maar met de redelijke dieren verder gaat en streng selecteert. Doet men dit onverhoopt niet, dan zal men nooit een goede stam kunnen opbouwen. Dus het is een voorwaarde om wel streng te selecteren. Het hoentje is het meer dan waard.

Over het algemeen is het kipje niet erg in tel en men ziet ze bijna nergens meer, toch is dat jammer, want dat verdient dit levenslustige kipje niet!
Jammer is dat in Nederland geen speciaalclub is die het krieltje onder zijn hoede heeft. Alleen in BelgiŽ daar is een speciaalclub voor dat hoentje, de SBHD secretaris A. Verelst, Cauwenberglei 9, 2223 Pulle, BelgiŽ.
Misschien is er in Nederland een speciaalclub die dit leuke ras in zijn gelederen wil opnemen. 

© Tekst en foto's: M.W.Struycken 
E-mail: m.w.struycken@12move.nl

Ardennerkriel Haan  
Zilverhalzig zwart

 

Ardennerkriel Haan
Goudhalzig zwart

 

Ardennerkriel Hen
Wit
Ardennerkriel Haan
Wit

 Artikel overgenomen met toestemming van AVICULTURA