Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Ardenner

Geschiedenis

De Ardenner is het oudste Belgische hoenderras dat voornamelijk in Oost-BelgiŽ voorkwam. Waarschijnlijk stamt het rechtstreeks af van de oude Gallische landhoenders.
Door de jaren heen is de Ardenner altijd vrij zeldzaam geweest, er waren niet veel liefhebbers voor dit ras.

Begin 1900 werd de krielvorm gecreŽerd, het grote hoen werd hiervoor gekruist met Bassetten en met Engelse (vecht)krielen. In 1913 werd in BelgiŽ de kriel erkend.

Beschrijving

Het is een levendig middelmatig groot landhoen.
De vorm is slank. De tamelijk lange rug loopt af naar achteren. De staart van de haan is goed ontwikkeld, met mooi gebogen sikkels. De staart van de hen word wat gesloten gedragen. De hals is lang. De borst is breed en wordt goed naar voren gedragen. De huidpigmentatie is donker behalve bij de witte kleurslag.
Het meest opvallende is de donkere kop, de kleur van de enkele kam, lellen en het gezicht is levendig donkerrood bij de haan en zwartachtig van kleur bij de hen.
De snavel is donker van kleur. De middellange benen zijn donkerblauw en de nagels zijn hoornkleurig.
Het gewicht van de haan is 2,5 kg en de hen weegt 1,5-2kg.
Bij de krielen is het gewicht van de haan 700 gram en de hen weegt 600 gram.

Kleurslagen

Patrijs, zilverpatrijs, goudhalzig zwart, zilverhalzig zwart, zwart, wit en zalmkleur.
Geelberken bestaat ook maar is in Nederland niet erkend

Eigenschappen

De Ardenner moet niet in een te kleine ruimte gehouden worden, zij willen graag vrij zijn. De kippen kunnen goed vliegen en zij zoeken hoge afgelegen plaatsen op om te overnachten. 
De leg bedraagt zo'n 150 helderwitte eieren per jaar, daarnaast zijn de hennen goede broedsters en verzorgen zij de kuikens goed. 
De krielen zijn van nature vertrouwelijk van aard, ook zij gaan graag de bomen in dus moeten eventueel in een overdekte ren gehouden worden. Zij verder stellen geen hoge eisen en deze krielen kunnen goed in wat kleinere hokken gehouden worden.

Er komen ook bolstaarten voor.

© Joke Osinga


Ardenner bolstaart

© Copyright foto van Johan Opsomer
E-mail: johan.opsomer@pandora.be Website: Kippen grabbelton