Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN

Araucana

Geschiedenis

In Zuid-Chili leven de Araucana indianen en daar komt de naam vandaan. De oorspronkelijke wilde Araucana is ontdekt in 1519, deze stierven waarschijnlijk uit door vermenging met andere rassen. Er zijn nogal wat subrassen ontstaan en de geschiedenis van het hoen is nooit helemaal duidelijk geworden. Een paar bekende subrassen zijn: Collonca (staartloos met oortoefjes), Collonca d'Artez (staartloos met oortoefjes), Quertos (met staart en oortoefjes) en Pio (staartloos met en zonder oortoefjes). Pas sinds 1970 is er sprake van een echte continentale fokrichting.
De krielen zijn in Duitsland ontstaan en erkend in 1981.

Beschrijving

Het meest kenmerkende aan deze dieren zijn de wratjes met oortoefjes die gelijkvormig moeten zijn. Volgens de meest gangbare continentale fokrichting moeten ze staartloos zijn maar ze bestaan dus ook met staart. De kam is een erwtenkam, het lichaam is afgerond en rond, de beenkleur is groen. Het gewicht van de haan bedraagt 2 kg en voor de hen 1,6 kg, voor de krielen is dit 700 en 650 gram.
Gebaarde dieren worden in Amerika Ameraucana's genoemd, zij hebben geen oortoefjes, in 1984 zijn zij erkend.

Kleurslagen

Tarwekleur, zilverpatrijs, wildkleur, wit en zwart.

Eigenschappen

De belangrijkste eigenschap is het leggen van roze-, groen en blauw gekleurde eieren. De productie van deze eieren is zo'n 180 per jaar en dus goed te noemen. Er wordt wel verteld dat de eieren van de Araucana minder cholesterol zouden bevatten maar hierover zijn de meningen nogal verdeeld, het is ook nooit echt wetenschappelijk aangetoond.
Verder is het een rustig ras wat tot een hoogte van zo'n 1,5 m kan vliegen. Een vrije uitloop stellen zij wel op prijs, in kleine ruimtes kunnen ze snel vet worden.

© Copyright Joke Osinga


© Copyright Johan Opsomer
E-mail: johan.opsomer@pandora.be  
Website: Kippen grabbelton
Joke Osinga
 

Araucanasite van Nick