Dit is een pagina van de site:KIPPENRASSEN
Antwerpse Baardkriel

Geschiedenis

Een oorspronkelijk krielras uit BelgiŽ wat al op de schilderijen van Albert Cuyp voorkwam.
Vanaf 1870 zijn de sportfokkers geÔnteresseerd geraakt in dit kleine diertje en sinds die tijd was er sprake van een toenemende belangstelling, jammer genoeg verstoorde de Eerste en Tweede Wereldoorlog dit. In 1954 werd de speciaalclub opgericht en werd het ras weer opgebouwd, inmiddels zijn er zeer veel kleurslagen bekend.

Beschrijving

De Antwerpse baardkriel heeft een sterk ontwikkelde driedelige baard met een volbevederde hals. De houding is opgericht met een hoog gedragen borst, een korte rug en naar beneden gerichte vleugels. Het gewicht voor de hanen bedraagt zo'n 700 gram en voor de hen 600 gram.

Kleurslagen

Kwartel, zilverkwartel, blauwkwartel, porselein, isabelporselein, patrijs, zilverpatrijs, roodgeschouderd wit, columbia, buffcolumbia, zwart witgepareld, blauw witgepareld, parelgrijs witgepareld, zwart, wit, blauw, blauwgezoomd, parelgrijs, koekoek, rood, oker witgepareld, geelbuff, blauw zilverkwartel, geel zwartstaart en blauw porselein.

Eigenschappen

Deze kleine krielen kunnen goed vliegen, tot zo'n 2 meter hoog. Het is een levendig en vertrouwelijk ras wat nog steeds in populariteit toeneemt, op tentoonstellingen zijn zij vaak te zien. Het ras is heel geschikt om in een kleine stadstuin gehouden te worden in een overdekte ren. De eiproduktie bestaat uit zo'n 100 eieren (gewicht 25 gram) per jaar.

© Joke Osinga

  

© Copyright foto's Johan Opsomer
E-mail: johan.opsomer@pandora.be  
Website: Kippen grabbelton